O galaxie bizara, care contine in centrul ei trei gauri negre uriase, a fost descoperita recent de o echipa internationala de oameni de stiinta, informeaza dailymail.co.uk.

Aproape toate galaxiile cunoscute au in centrul lor o singura gaura neagra de mari dimensiuni. Insa oamenii de stiinta au descoperit de curand o galaxie ciudata, care are trei astfel de formatiuni in centrul ei. Noua galaxie ar putea sa ii ajute pe astronomi sa descifreze misterul undelor gravitationale, acele "valuri spatiale" prezise de Albert Einstein.

Descoperirea, publicata in revista Nature, a fost realizata de o echipa internationala de oameni de stiinta, coordonata de profesorul Roger Deane de la Universitatea din Cape Town. Ei au analizat sase sisteme galactice in care se presupunea ca ar exista doua gauri negre uriase, scrie MEDIAFAX.

Savantii au descoperit ca unul dintre acestea, denumit SDSS J1502+1115 , aflat la o distanta de 4 miliarde de ani-lumina, contine trei gauri negre de mari dimensiuni. Acesta este cel mai apropiat "trio" de gauri negre detectat la o distanta atat de mare de Terra, iar doua dintre acele gauri negre orbiteaza la doar 500 de ani lumina una de cealalta, la fel ca doua stele binare.

Cercetatorii considera ca aceste sisteme aglomerate de gauri negre extrem de masive - fiecare are o masa de pana la 10 miliarde de ori mai mare decat masa Soarelui - ar putea exista intr-un numar mult mai mare in Univers decat se credea anterior. Cele trei gauri negre uriase ar putea totodata sa ofere astronomilor informatii suplimentare pretioase despre undele gravitationale.

Descoperirea a fost realizata cu ajutorul unei tehnici ce a fost denumita "Very Long Baseline Interferometry" (VLBI). Metoda combina semnalele captate de cateva antene radio uriase de pe Terra, despartite de distante de peste 10.000 de kilometri, ce ofera detalii spatiale cu o finete de 50 de ori mai mare decat ar fi posibil cu telescopul spatial Hubble.

Semnalele radio au fost captate de European VLBI Network, o retea de antene europene, chineze, rusesti si sud-africane, si de Observatorul Arecibo din Puerto Rico. Viitoarele telescoape radio, precum Square Kilometre Array (SKA), vor fi capabile sa realizeze in viitor masuratori exacte ale undelor gravitationale emise de astfel de sisteme de gauri negre.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.