Uraganele care poarta nume feminine fac de trei ori mai multe victime decat cele care au nume masculine, intrucat oamenii au tendinta de a subestima forta lor si se protejeaza mai putin, potrivit unui studiu publicat luni in Statele Unite.

Incepand din anii '70, centrele de meteorologie au decis, pentru a evita sa fie acuzate ca ar fi sexiste, sa acorde uraganelor atat prenume feminine, cat si masculine, in alternanta, conform unui sistem determinat dinainte.

Inainte de aceasta decizie, aceste arii depresionare erau botezate cu nume feminine, potrivit credintei populare ca starile de dispozitie ale femeilor sunt la fel de imprevizibile ca si furtunile. Rezultatul acestei schimbari de denumire a avut consecinte mortale, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ce a analizat uraganele care s-au abatut asupra Statelor Unite intre 1950 si 2012.

"Un uragan cu un nume masculin face, in medie, 15,15 morti, in timp ce un uragan cu nume feminin ucide aproximativ 41,84 persoane", spun autorii acestui studiu.

"Cu alte cuvinte, acordarea prenumelui Eloise unui uragan care inainte se numea Charley poate cauza de trei ori mai multe victime", afirma ei. Autorii acestui studiu au exclus uraganul Katrina (2005) si Audrey (1957) din cauza numarului foarte mare de victime, care ar fi influentat rezultatele calculelor lor.

"Cand vine vorba sa evaluezi intensitatea unei furtuni, oamenii au tendinta de a se baza pe prejudecatile lor despre barbati si femei", a explicat unul dintre autorii studiului, Sharon Shavitt, profesor de marketing.

"In consecinta, furtunile cu prenume de fata, in special cele care poarta prenume foarte feminine, precum Belle sau Cindy, par mai usoare si mai putin violente", a mai spus aceasta.

"Este o descoperire teribil de importanta", considera Hazel Rose Markus, profesor de stiinte comportamentale la Universitatea Stanford, care nu a participat insa la studiu. "Acest lucru demonstreaza cat de mult asociatiile noastre de idei ne guverneaza faptele", a mai spus acesta.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.