Oamenii au tendinta de a alege parteneri cu ADN asemanator, potrivit cercetatorilor americani, care au publicat luni rezultatele unui studiu dedicat asemanarii profilurilor genetice in cadrul cuplurilor casatorite.

Cercetatorii au examinat genotipul unui grup format din 825 cupluri casatorite, descoperind o preferinta semnificativa pentru un partener cu ADN asemanator.

Oamenii de stiinta au comparat aceasta afinitate pentru sotii sau sotiile care prezinta o structura similara a ADN-ului cu tendinta bine inradacinata a oamenilor de a se casatori cu parteneri care au acelasi nivel de educatie. Cercetatorii au descoperit ca preferinta pentru un partener asemanator din punct de vedere genetic este cu o treime mai mare decat preferinta pentru un partener cu un nivel de educatie similar, scrie mediafax.

Cele 1.650 de persoane care au participat la experiment erau de etnie non-hispanica, barbati si femei care s-au nascut intre 1930 si 1950.

"Stim, intr-un anumit sens, ca oamenii prefera parteneri asemanatori din punct de vedere genetic deoarece stim ca oamenii au tendinta sa se casatoreasca in cadrul propriului grup rasial si etnic", a afirmat cercetatorul Benjamin Domingue, de la Institutul de stiinte ale comportamentului de la Universitatea din Colorado, care a coordonat studiul.

Cercetatorii au masurat asemanarea genetica prin compararea a 1,7 milioane de fragmente individuale de ADN, polimorfisme unice de nucleotide, apartinand participantilor la studiu. Oamenii de stiinta au comparat apoi structura genetica a cuplurilor casatorite cu alte persoane de sex opus alese la intamplare din acelasi grup de participanti la studiu.

Cercetatorii au observat ca, de regula, oamenii isi aleg parteneri cu educatie si caracteristici asemanatoare, cum ar fi rasa, religia, varsta, venitul si constitutia organismului. Insa, acestia au constatat ca alegerea este influentata si de asemanarile genetice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.