Un nou tip de plastic, capabil sa "se vindece" singur, inspirat din sistemul circulator uman, a fost creat de cercetatorii de la Universitatea Illinois SUA.

Substantele cu rol "vindecator" ajung prin intermediul unor microcapilare la locul in care s-a produs o gaura in structura plasticului si formeaza un gel care acopera orificiul, informeaza MEDIAFAX.

Acest polimer acopera automat gauri cu diametre de pana la 3 centimetri - de 100 de ori mai mult decat erau capabile precedentele materiale autoregenerabile.

Inspirat de sistemul circulator uman, noul material contine o retea de capilare care transporta substante chimice in zonele vatamate.

Studiul creat de cercetatorii de la Universitatea Illinois a fost publicat in revista Science.

De multe decenii oamenii de stiinta doreau sa creeze structuri care sa se "vindece" asa cum plantele sau animalele isi vindeca ranile.

Gratie acestei inventii, crapaturile din peretii conductelor de apa sau de pe caroseriile automobilelor vor putea sa se acopere singure. Satelitii ar putea sa isi repare singuri avariile suferite. Dispozitivele electronice din laptopuri si din telefoanele mobile ar putea astfel sa "isi rezolve" in mod spontan problemele tehnice.

O prima descoperire in acest domeniu a fost realizata in 2001 de Universitatea Illinois. Profesorul Scott White si colegii sai au injectat un polimer cu capsule microscopice continand un agent lichid cu rol vindecator. Atunci cand materialul de baza avea crapaturi, agentul chimic era eliberat si acoperea gaurile.

Recent, savantii americani au creat ciment, haine rezistente la ploaie si chiar circuite electrice cu aceste proprietati autovindecatoare.

Pentru a repara zone vatamate de dimensiuni mai mari, cercetatorii americani au conceput un nou sistem vascular, inspirat de arterele si venele din organismul uman.

O retea de microvase transporta agentul vindecator la locul vatamat.

Substantele ajung prin intermediul a doua tuburi separate. Ele se combina pentru a acoperi gaura intr-o reactie in doua etape. Initial, formeaza un gel care se intinde deasupra intregii gauri. Apoi, gelul incepe sa se intareasca si formeaza o structura robusta si solida.

Citeste si:
Portalul magic 2.2 își deschide larg ușile pentru a trimite toată...
Portalul magic 2.2 își...

"Am umplut gauri care depaseau 35 milimetri in 20 de minute si am restabilit functiile mecanice in doar trei ore", afirma autorii acestei inventii.

Testele au aratat ca materialele reparate in acest fel si-au recuperat aproximativ 62% din rezistenta lor initiala.

Noul material deschide drumul catre obtinerea unor viitori polimeri care vor putea sa se regenereze dupa impacte balistice, precum cele provocate de gloante, bombe si chiar torpile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.