O inima umana, creata din celulele pacientului, pentru a-i fi transplantata, ar putea fi realizata cu ajutorul imprimantelor 3D, au declarat cercetatorii americani, care au inceput deja sa testeze acesta tehnologie, informeaza huffingtonpost.com.

Pana in prezent, echipa de cercetatori a Universitatii din Louisville a printat valve cardiace si vene, pornind de la celulele pacientului, a spus biologul celular Stuart Williams, coordonatorul proiectului. De asemenea, cercetatorii au testat cu succes pe soareci si alte animale mici transplantarea de vase subtiri de sange.

Stuart Williams considera ca echipa sa de cercetatori va putea printa si asambla o inima completa intr-o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani. Aceasta se va numi "inima bioficiala", fiind un organ in parte natural, in parte artificial, scrie MEDIAFAX.

Cea mai mare provocare este insa aceea de a face celulele sa functioneze exact ca intr-o inima normala. Un organ construit din celulele pacientului ar putea rezolva problema incompatibilitatii, cu care se confrunta in prezent bolnavii care trec printr-un transplant de inima primita de la un donator sau care au inima artificiala.

Daca proiectul se va desfasura conform planului, Stuart Williams a afirmat ca inima ar putea fi testata pe oameni in mai putin de un deceniu. Primii pacienti care vor putea beneficia de noua tehnologie vor fi aceia al caror organism nu accepta inimile artificiale, inclusiv copiii, care au o cutie toracica prea mica pentru a suporta un transplant de inima artificiala.

Celulele vor fi purificate intr-un aparat, apoi procesul de printare va incepe pe sectiuni, folosindu-se un model generat pe computer, pentru a construi inima, strat cu strat. Imprimanta folosita de cercetatorii americani utilizeaza un amestec de gel si celule vii, pentru a realiza treptat forma partilor inimii. In cele din urma, celulele vor creste pentru a forma tesutul cardiac.

Imprimanta 3D foloseste o tehnologie asemanatoare cu imprimanta cu jet de cerneala, fiind dotata cu un ac ce pulverizeaza "materialul" conform unui model predeterminat. Tehnologia printarii 3D a mai fost utilizata pana acum pentru realizarea unui peroneu, a valvelor cardiace si chiar a unei urechi.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.