Patru tinere femei nascute fara vagin sau cu vagin subdezvoltat au trecut cu succes printr-o operatie de transplant al unui astfel de organ creat in laborator pornind de la propriile celule, in prezent, functiile sexuale ale acestora fiind normale.

Testele ulterioare interventiilor chirurgicale au aratat ca noile organe nu se deosebesc de tesutul propriu al pacientelor si au crescut in dimensiuni pe masura ce tinerele care suferisera transplantul au ajuns la adolescenta.

In prezent, toate cele patru femei sunt active din punct de vedere sexual, iar vaginul acestora are functii normale. Doua dintre acestea, nascute cu uter functional, dar fara vagin, au un ciclu menstrual normal.

Nu se stie inca sigur daca aceste tinere pot avea copii, dar faptul ca au menstruatie sugereaza ca ovarele lor sunt functionale, prin urmare posibilitatea procrearii nu este exclusa, a afirmat Anthony Atala, directorul Institutului pentru medicina regenerativa, afiliat centrului medical Wake Forest, din Carolina de Nord.

Reusita medicilor americani, in colaborare cu colegii din Mexic, prezentata intr-un studiu publicat in revista The Lancet, este cel mai recent succes inregistrat in medicina regenerativa, care se bazeaza pe capacitatea celulelor corpului de a se dezvolta din nou.

In studii anterioare, echipa condusa de Anthony Atala a folosit aceasta capacitate de regenerare celulara pentru a crea in laborator vezici si uretre pentru baietii nascuti cu deficiente ale aparatului excretor. Toate cele patru tinere din noul studiu s-au nascut cu sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), o boala genetica rara caracterizata prin absenta sau dezvoltarea insuficienta a vaginului si uterului.

Anthony Atala a spus ca, de obicei, persoanele care sufera de aceasta boala incearca sa se trateze abia in adolescenta.

"Pacientele nu pot avea menstruatie, mai ales daca prezinta o deficienta severa, aceea a absentei cailor de eliminare", a mai spus Anthony Atala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.