Ultima portiune stabila din calota glaciara a Groenlandei a inceput la randul sa se diminueze, marind contributia acestei regiuni a globului la cresterea nivelului marilor.

Potrivit acestui studiu, publicat pe site-ul revistei Nature Climate Change, cresterea importanta a temperaturilor din 2013 a accelerat topirea calotei ce provine dintr-un lung "rau de gheata" din nord-estul Groenlandei.

Nord-estul calotei glaciare a pierdut astfel 10 miliarde de tone de gheata pe an, intre aprilie 2003 si aprilie 2012, potrivit oamenilor de stiinta. Topirea gheturilor din Groenlanda a fost unul dintre factorii care au contribuit cel mai mult la cresterea nivelului marilor observat in ultimii 20 de ani, reprezentand 0,5 milimetri pe an dintr-o crestere medie globala de 3,2 milimetri pe an.

O parte importanta din aceasta contributie este asociata cu accelerarea retragerii gheturilor in partile de sud-est si nord-vest ale regiunii. Partea de nord-est, la randul ei, era considerata o regiune "stabila" de peste un sfert de secol, in virtutea unor importante deseuri de gheata care impiedica curgerea "raului de gheata". Dar o incalzire regionala importanta din 2003 a ridicat acest blocaj si a accelerat scurgerea gheturilor pana la mare, scrie MEDIAFAX.

Aceasta regiune era "considerata ca fiind ultima parte stabila din calota Groenlandei", a confirmat intr-un comunicat unul dintre cercetatori, Michael Bevis, profesor de Stiinte ale Pamantului la Universitatea Ohio din Statele Unite. "Se pare ca, de acum inainte, toate marginile calotei glaciare sunt instabile", a adaugat el.

Or, au subliniat cercetatorii, noua contributie a acestei regiuni nu a fost luata in calcul in proiectiile pe termen lung privind cresterea nivelului marilor, care ar putea deci sa subestimeze nivelul acestei cresteri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.