Oxitocina, un hormon secretat in timpul travaliului si al actului sexual, ar putea fi folosit pentru tratarea anorexiei mintale, au descoperit cercetatorii britanici si coreeni.

Oxitocina este un hormon secretat in mod natural in timpul manifestarilor de afectiune, cum ar fi relatiile sexuale si alaptarea, dar si in timpul travaliului, cand organismul elibereaza oxitocina pentru atenuarea durerilor.

Oxitocina, cunoscuta sub denumirea de "hormonul fericirii", a fost recomandata ca tratament pentru o serie de tulburari psihiatrice si se crede ca reduce anxietatea sociala a persoanelor cu autism.

Anorexia mintala este o tulburare alimentara pe fond psihic, care se manifesta prin repulsie fata de alimente, insotita de pierderea totala a poftei de mancare, si afecteaza mai ales adolescentele cu probleme de greutate reale sau imaginare, ce doresc sa aiba o silueta asemanatoare cu aceea a top-modelelor, scrie MEDIAFAX.

Doua studii, efectuate de cercetatorii britanici si coreeni, au constatat ca pacientii manifestau o fixatie mai redusa fata de mancare si propria imagine corporala, dupa ce le fusese administrata o doza de oxitocina. In primul studiu, publicat in revista Psychoneuroendocrinology, 31 de pacienti cu anorexie si 33 de persoane sanatoase au primit fie o doza de oxitocina, administrata cu ajutorul unui spray nazal, fie un tratament placebo.

Participantii la studiu au privit dupa aceea o serie de fotografii in care apareau alimente hipercalorice si hipocalorice, precum si persoane cu diferite greutati si forme ale corpului.

Persoanele cu anorexie s-au concentrat mai mult asupra fotografiilor in care apareau persoane supraponderale si asupra acelor forme ale corpului pe care le considerau indezirabile.

Cu toate acestea, dupa ce au luat oxitocina, pacientii cu anorexie aveau o probabilitate mai redusa de a-si indrepta atentia asupra fotografiilor "negative" in care apareau mancaruri si persoane supraponderale.

La cel de-al doilea studiu, publicat in revista PLOS ONE, au participat aceleasi persoane, insa cercetatorii au urmarit reactia acestora la expresii faciale care sugerau furie, dezgust sau fericire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.