Un dispozitiv in forma de clepsidra, care previne atacurile de angina pectorala, mentinand circulatia sangvina la nivelul inimii, a fost pus la punct de cercetatorii americani.

Printre simptomele anginei pectorale se numara insuficienta respiratorie si dureri in piept, ce apar atunci cand ingrosarea arterelor ingreuneaza circulatia sangelui si a oxigenului catre inima.

Cercetatorii arata ca sporirea cantitatii de sange contribuie la calmarea durerilor provocate de angina. Durerea este cauzata de faptul ca inima trebuie sa depuna un efort mult mai mare pentru a pompa sangele, atunci cand nu dispune de suficient oxigen.

Noul dispozitiv are rolul de a mentine mai mult timp circulatia sangelui la nivelul inimii. Dispozitivul are un diametru de trei milimetri, iar sectiunile laterale mai late au lungimea de 13 milimetri, scrie MEDIAFAX.

In mod normal, pacientii care sufera de angina urmeaza tratament medicamentos, cum ar fi medicamente betablocante sau blocante ale canalelor de calciu, pentru a preveni atacurile de angina.

Intr-un test clinic recent, 14 pacienti cu angina severa, care nu mai raspundeau la alte forme de tratament, au trecut printr-o interventie de implantare a dispozitivului in forma de clepsidra, durerea acestora fiind evaluata ulterior pe o scara de la 1 la 4, cu sase luni inainte si cu sase luni dupa transplant.

Conform rezultatelor, publicate in Journal of the American College of Cardiology, intre 12 si 14 voluntari au avut mai putine dureri, iar scorul mediu al grupului a scazut intre 1,64 si 3,7 puncte.

"Pentru acest grup restrans de pacienti, dispozitivul pare sa creasca de fapt cantitatea de sange care circula spre muschiul inimii. De aici rezulta ca acest dispozitiv ar putea reprezenta o terapie alternativa potentiala pentru persoanele care sufera de afectiuni coronariene si angina, a caror evolutie nu poate fi tinuta sub control", a declarat Mike Knapton, director asociat al British Heart Foundation.

Citeste si:
Concurentele de la „Bravo, ai stil!” continuă certurile. Beatrice...
Concurentele de la „Bravo, ai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.