O noua specie de viermi plati, pana acum necunoscuta in Europa, a fost identificata la Caen, in vestul Frantei, starnind ingrijorare in randul biologilor, intrucat acest animal exotic, care mananca melci, daca s-ar raspandi in natura, ar putea sa devina o amenintare pentru biodiversitate.

"Stim de o maniera sigura ca in toate zonele in care exista Platydemus manokwari, acest vierme plat a distrus populatia de melci din jurul sau", a avertizat Jean-Lou Justine de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris, citat de AFP.

"Insa e mai rau de atat, pentru ca el mananca mai intai melcii, apoi tot ce se afla pe sol si care este moale, precum ramele", a continuat acest specialist in Platyhelminthes (viermi plati) terestri.

Echipa sa a identificat formal pentru prima data pe continentul european o noua specie, originara din Noua Guinee. Cele opt specimene studiate au fost gasite intr-o sera din Jardin des Plantes din orasul Caen. Cu un corp foarte plat, acest vierme are o lungime de 5 centimetri si un latime de 5 milimetri, partea dorsala are culoarea maslinelor negre si o banda centrala mult mai deschisa. Partea ventrala este de culoare deschisa, scrie MEDIAFAX.

Oamenii de stiinta, al caror studiu a fost publicat marti in revista de biologie PeerJ, considera ca este urgent sa se previna proliferarea acestei specii in Europa, din cauza amenintarii pe care o reprezinta pentru biodiversitate.

A existat deja un precedent de "invadare" a nordului insulelor britanice de o alta specie de viermi plati, Arthurdendyus triangulatus, veniti din Noua Zeelanda. Acesta se face vinovat, potrivit oamenilor de stiinta, de "importante scaderi ale populatiilor de rame" si, drept consecinta posibila, de o scadere a fertilitatii solului. Din fericire, Arthurdendyus triangulatus nu suporta temperaturile prea ridicate si astfel potentialul sau invaziv este limitat.

In schimb, Platydemus manokwari , care pana acum traia doar in regiunile Indo-Pacifice, pare sa fie "o specie de munte, care traieste natural in zonele alpine pana in zonele subalpine, in zonele temperate reci si calde si pana in climatele tropicale".

Citeste si:
O pensionară din Brăila sună cel puțin o dată pe oră la 112
O pensionară din Brăila sună...

"Acest fapt ii permite sa invadeze practic toata jumatatea sudica a Europei fara nicio problema", a dezvaluit Jean-Lou Justine.

In plus, P. monokwari este deja inclus pe lista celor mai invadatoare 100 de specii exotice din lume.

In regiunile din Pacific, acest vierme, despre care se stie ca adora melcii, a fost introdus voluntar, ca agent biologic, pentru a controla populatiile de melci pradatori. El era capabil sa urmareasca "pistele" lasate de melci, sa urce in copaci pentru a-si gasi victimele si chiar sa organizeze atacuri gregare, "in bande organizate".

"A avut in mod clar un impact grav asupra biodiversitatii populatiilor de melci indigeni din regiunea Pacificului", au explicat oamenii de stiinta.

Animalul are insa si un punct slab: este foarte lent. "Dar, este suficient sa muti un ghiveci cu flori in care el sta ascuns, pentru ca el sa reporneasca foarte, foarte repede", a subliniat profesorul Justine.

Citeste si:
Scandal în industria fast-food! O mamă a găsit viermi în sandvișuri
Scandal în industria...

"Adevarata cauza a invaziilor biologice este mondializarea, adica transportul de neoprit al marfurilor, cu controale insuficiente, de la un capat la celalalt al planetei", a adaugat el.

Viermii plati terestri non-indigeni, in principal specii din emisfera sudica, au fost semnalati in 13 tari europene. In Marea Britanie, care are legaturi istorice cu Australia si cu Noua Zeelanda, exista deja cel putin 12 astfel de specii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.