Operatorii 112 au început să o cunoască după voce pe o femeie din Brăila, care îi sună cel puțin o dată pe oră, dat fiind că se simte amenințată de o persoană pe care nu a văzut-o niciodată. Anul trecut, patru milioane de oameni au ținut linia ocupată, deși nu aveau nevoie de ajutor de la salvare, pompieri sau poliție.

Brăila: O pensionară sună cel puțin o dată pe oră la 112

Pensionara din Brăila are 67 de ani și nicio îngrijorare pentru valul de apeluri neîntemeiate la 112. Rămasă singură, aceasta a sunat la Poliție de 30 de ori pe zi în 2022, adică cel puțin o dată pe oră.

„Dimineaţa în special. Şi la prânz că, iarăşi, probleme. Am sunat în special ca să anunţ poliţia să-şi ia măsurile care trebuie. Am chemat şi salvarea din cauză că mi se făcea rău”, a spus pensionara.

Luni seară, aceasta a sunat ultima oară la 112 și, ca de fiecare dată, le-a spus oamenilor legii că cineva îi vrea răul. „Sunt agasată de persoana aceea care consider că nu e sănătoasă şi are de bălmăjit toate prostiile. Mă ameninţă, m-a şi ameninţat cu moartea”, a completat bătrâna.

Amenințările nu au fost niciodată confirmate de autorități, iar femeia a fost sancționată cu două mii de lei amendă. Dacă legea ar fi fost aplicată, ar fi avut de achitat cel puțin 22 de milioane de lei pentru apelurile inutile.

4 milioane de apeluri non-urgente

„Urgenţele au reprezentat 57,82% din numărul total al acestor apeluri. Diferenţa de patru milioane de apeluri au fost non-urgente. Au fost persoane care au sunat la 112 să se intereseze despre starea vremii sau despre mersul trenurilor, să facă comenzi de mâncare sau să comande taxiuri. Au fost persoane care au sunat să se intereseze despre pensiile sociale sau alte servicii de stat”, a transmis Cătălin Chirca, purtător de cuvânt STS.

„Sunt anumiţi pacienţi care când vine seara, mai ales şi pe frigul ăsta, sună că vor la spital, vor şi ei să mănânce sau să facă o baie. Am avut cazuri când ei au zis că au zăpada foarte mare în curte şi nu pot să aştepte”, a spus Geta Conțescu, operator dispecer ISU.

Citeste si:
Vladimir Putin amenință Kievul cu „răspunsuri severe”, dacă armata...
Vladimir Putin amenință...

Românul care a sunat cel mai mult la 112, fără motiv, anul trecut, a fost un bărbat din Argeș

Bărbatul din Argeș a sunat de 21.000 de ori, adică de 1.700 de ori pe lună. De cele mai multe ori i-a insultat pe operatori, iar în alte cazuri nu a scos niciun sunet.

„Sunt unele persoane care sună pentru că pur şi simplu nu au cu cine să vorbească şi caută suport din acest punct de vedere. Există şi problematica de sănătate mintală a unor persoane care astfel caută validare socială şi doresc pe cineva care să îi asculte.

Poate fi o greşeală, copii lăsaţi nesupravegheaţi, pot fi adolescenţi care doresc să atragă atenţia grupului şi să facă glume care să-i scoatî în evidenţă, pot fi persoane în vârstă, singure, care nu au o reţea de suport adecvată şi în acest caz nu ştiu unde anume să caute informaţia”, a explicat Diana Bulai, psiholog.

Citeste si:
Denis Roabeș, o amenințare pentru ceilalți jurați de la Vocea...
Denis Roabeș, o amenințare...

Autoritățile îi sfătuiesc pe români să sune la 112 numai în cazuri extreme pentru a nu ține linia ocupată în timp ce alți oameni au cu adevărat nevoie de ajutor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.