Celulele susa prelevate din grasimea pacientilor ar putea fi utilizate pentru interventiile de reconstructie faciala, au constatat medicii de la spitalul Great Ormond Street din Londra, informeaza bbc.co.uk.

Echipa de medici britanici a reusit sa obtina cartilagii in mediu de laborator si afirma ca aceasta tehnica, prezentata in revista Nanomedicine, ar putea revolutiona procedurile de reconstructie a urechii si nasului.

Prin noua procedura de laborator, medicii isi propun sa trateze microtia, o malformatie congenitala ce afecteaza urechea, iar in anumite cazuri, organul auditiv poate chiar lipsi la nastere.

In prezent, urechea copiilor este reconstruita cu ajutorul cartilajului prelevat din coaste, care este modelat cu mare atentie de chirurgii plasticieni, astfel incat sa semene cu o ureche, ce este ulterior implantata. Aceasta interventie presupune operatii multiple, lasa cicatrici permanente la nivelul pieptului, iar cartilajul coastelor nu se reface ulterior.

Echipa de medici a pus insa la punct o tehnica alternativa - o mostra de grasime este prelevata din tesuturile grase ale copilului, se extrag celulele susa si apoi acestea sunt crescute in mediu de laborator.

O "schela" in forma de ureche este plasata ulterior in solutia din celule stem, pentru a prelua forma si structura dorita, iar substantele chimice vor fi utilizate pentru a "convinge" celulele susa sa se transforme in celule cartilaginoase.

Aceasta noua ureche ar putea fi implantata apoi sub piele, pentru reconstructia organului auditiv. Cercetatorii au reusit sa creeze cartilajul, insa este nevoie de teste suplimentare inainte de a folosi noua tehnica asupra pacientilor.

"Ar fi ca Sfantul Graal sa reusim aceasta procedura printr-o simpla interventie chirurgicala, care sa reduca substantial stresul copiilor si sa ofere o structura care sa creasca odata cu inaintarea in varsta a copiilor", a afirmat Patrizia Ferretti, unul dintre medicii care a participat la cercetari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.