Scleroza multipla poate fi provocata de o toxina produsa de o bacterie comuna care se gaseste in alimente, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor americani, informeaza dailymail.co.uk.

Se crede ca boala inflamatorie a sistemului nervos central este declansata de unul sau de o combinatie de mai multi factori de mediu, dar declansatorii sunt inca necunoscuti.

Potrivit MEDIAFAX, oamenii de stiinta americani au concluzionat, bazandu-se pe unele studii anterioare care sugereaza ca toxina epsilon este produsa de o bacterie comuna, ca aceasta ar putea declansa scleroza multipla.

Scleroza multipla este caracterizata de permeabilitatea hematoencefalica si demielinizare - un proces in care teaca de mielina a neuronilor este afectata.

"Noi oferim dovezi care sprijina abilitatea toxinei epsilon de a provoca permeabilitate si arata ca toxina epsilom ucide celulele cerebrale care produc mielina, oligodendrocite - aceleasi celule care mor in leziunile scelorezei multiple", a declarat Jennifer Linden, de la Weill Cornell Medical College din New York.

"De asemenea, noi aratam ca toxina epsilon vizeaza si alte tipuri de celule asociate cu inflamatia sclerozei multiple, cum ar fi celulele retiniene si celulele meningeale (celule ale membranelor care inconjoara sistemul nervos central)", a completat aceasta.

Toxina epsilon este produsa de anumite tulpini de Clostridium perfringens, care este o bacterie formatoare de spori, una dintre cele mai comune cauze ale bolilor alimentare.

Studii anterioare au sugerat ca Clostridium perfringens si, in special, toxina epsilon, ar putea juca un rol important in declansarea sclerozei multiple.

Anul trecut, Jennifer Linden si colegii sai au descoperit Clostridium perfringens, tip B - o tulpina care nu este cunoscuta ca ar infecta oamenii si ar produce toxina epsilon - la o femeie de 21 de ani care s-a confruntat cu un episod acut de scleroza multipla.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

Pentru a testa ipoteza lor, echipa de cercetatori a studiat comportamentul toxinei la soareci, concentrandu-se pe celulele vizate.

"La inceput, am crezut ca toxina epsilon ar viza celulele endoteliale si oligodendrocitele; am observat, de asemenea, ca a afectat si ucis si celulele meningeale (ale neuronilor)", a mai spus aceasta.

De asemenea, cercetatorii au testat si mostre de alimente pentru a determina prezenta Clostridium perfringens si genele toxinei.

Din cele 37 de mostre, 13,5% au fost pozitive pentru bacterie si aproape 3% au fost pozitive pentru gena toxinei epsilon.

Linden a precizat ca descoperirile sunt importante, oamenii de stiinta cunoscand acum ca toxina epsilon este un declansator pentru scleroza multipla.

Dezvoltarea unui anticorp de neutralizare sau a unui vaccin impotriva toxinei epsilon ar putea stopa progresul bolii sau chiar ar putea impiedica dezvoltarea acesteia, a mai spus Linden.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Scleroza multipla este cunoscuta ca fiind o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca atunci cand ceva merge rau cu sistemul imunitar acesta ataca in mod gresit tesuturile sanatoase, in acest caz mielina care acopera nervii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.