Un satelit americano-japonez va fi lansat la sfarsitul lunii februarie pentru a masura precipitatiile de pe Glob si pentru a studia fenomene importante, precum incalzirea globala, formarea uraganelor, secetele, inundatiile si evolutia surselor de apa dulce, a anuntat, luni, NASA.

GPM Core Observatory este o misiune comuna initiata de NASA si Agentia Spatiala Japoneza (JAXA). Satelitul va fi lansat pe 27 februarie de la Centrul spatial Tanagashima din Japonia.

"Ciclul apei este unul dintre elementele cele mai interesante, mai dinamice si mai importante din studiile noastre meteorologice si climatice de pe Terra
", a explicat John Grunsfeld, director stiintific la NASA, scrie MEDIAFAX.

Satelitul, denumit GPM (Global Precipitation Measurement Core Observatory), construit de NASA, are la bord un instrument japonez si un instrument american. "Acestea vor furniza oamenilor de stiinta si meteorologilor informatii esentiale pentru a intelege mai bine si pentru a face fata fenomenelor meteorologice extreme", a adaugat John Grunsfeld intr-un comunicat.

GPM va asigura legatura intre datele care provin de la o constelatie de sateliti aflati deja in serviciu si de la altii care vor fi lansati in viitor, pentru a produce urmatoarea generatie de masuratori planetare in ceea ce priveste ploile si caderile de zapada.

Misiunea GPM Core Observatory va reprezenta prima retea internationala coordonata de sateliti care vor monitoriza aproape in timp real ploile si caderile de zapada, la fiecare trei ore, peste tot in lume. Sistemul va permite o monitorizare amanuntita a precipitatiilor cazute pe Terra, de la cercul Arctic la cercul Antarctic.

Satelitul va evolua pe o orbita de 407 kilometri deasupra Terrei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.