Lucrul in ture, care intrerupe ciclul natural de 24 de ore al organismului, afecteaza aproximativ 1.500 de gene, fiind asociat cu aparitia cancerului si a diabetului, potrivit oamenilor de stiinta britanici.

Intreruperea ciclului de somn perturba ritmul natural al genelor si creste riscul de cancer la san, boli cardiovasculare, diabet si alte maladii potential fatale, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.

Pentru a evalua impactul acestei intreruperi asupra organismului, cercetatorii au supus 22 de voluntari unui program de lucru in ture, sapte zile pe saptamana, fara un ciclu natural lumina - intuneric, scrie MEDIAFAX.

Ciclul somn - veghe al subiectilor a fost intarziat astfel cu patru ore pe zi, acestia ajungand sa doarma 12 ore in afara ritmului natural al zilei, bazat pe alternanta lumina - intuneric.

Analiza mostrelor de sange prelevate de la subiecti a relevat ca, dupa acest experiment, voluntarii s-au confruntat cu o reducere de sase ori a activitatii genelor care manifestau un "ritm circadian" (24 de ore).

"Am descoperit ca, in jur de 6% dintre gene manifesta un ritm circadian si acest lucru inseamna ca activitatea lor este mai crescuta in anumite perioade ale zilei decat in altele. Credem ca acele gene care se activeaza in timpul zilei ar putea fi implicate in functia imunitara, iar cele activate in timpul noptii au legatura cu reglarea altor gene", a declarat profesorul Derk-Jan Dijk, de la Centrul de cercetare a somnului de la Universitatea Surrey.

Profesorul britanic spera ca rezultatele studiului, publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences, vor fi un "reper important" pentru alte cercetari viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.