Sonda spatiala Rosetta, lansata in 2004, se va trezi din "hibernare" luni, dupa 31 de luni de somn profund, si se pregateste pentru "intalnirea vietii sale", cu cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko.

Prin intermediul misiunii sondei Rosetta, Agentia Spatiala Europeana (ESA) incearca sa descifreze misterele legate de evolutia Sistemului Solar de la nasterea sa, gratie analizelor efectuate asupra cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, cu care sonda se va intalni in vara acestui an si alaturi de care va calatori prin spatiu pana la sfarsitul anului 2015.

Aceasta misiune de "arheologie spatiala" si-a luat numele de la Rosetta (un fragment de stela pe care a fost gravat un text in trei limbi diferite), piatra care l-a inspirat pe Champollion sa descifreze hieroglifele egiptene, la inceputul secolului al XIX-lea, scrie MEDIAFAX.

"Cometele sunt «capsule-martor» ale nasterii Sistemului Solar", a spus Mark McCaughrean, un responsabil al explorarii spatiale de la ESA.

"Deschiderea acestor capsule si analizarea gazului, a prafului si mai ales a gheturilor care le compune va duce la obtinerea unor indicii formidabile despre originea Sistemului Solar si poate chiar a vietii, intrucat cometele contin molecule organice", a explicat el.

De ce a fost aleasa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko si nu o alta din numeroasele comete din apropierea noastra? Pentru ca aceasta cometa a trait miliarde de ani in spatiul profund, pana cand o trecere a ei foarte aproape de Jupiter i-a modificat radical orbita in 1959. Altfel spus, cometa nu a fost aproape deloc degradata de razele Soarelui si marturia ei despre Univers promite sa fie una deosebita.

"Aceasta capsula-martor a ramas inchisa vreme de 4,6 miliarde de ani si a sosit timpul sa deschidem cufarul cu comori!", a spus Mark McCaughrean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.