NASA a anuntat ca va construi cea mai mare racheta fabricata vreodata pe Terra, mult mai mare decat navetele spatiale si rachetele Saturn - folosite in programul "Apollo" in misiunile pe Luna - , care va fi utilizata pentru a transporta astronauti pe planeta Marte.

NASA a publicat miercuri un set de fotografii uluitoare cu noul ei lansator SLS (Space Launch System), care va fi capabil sa transporte pe orbita incarcaturi de pana la 130 de tone.

Noua racheta va fi folosita pentru a transporta astronauti la bordul Statiei Spatiale Internationale si pentru a-i ajuta pe oameni sa exploreze limitele indepartate ale Sistemului Solar. Specialistii spera ca noul vehicul spatial va juca un rol important in misiunile spatiale spre Marte cu echipaje umane la bord, scrie MEDIAFAX.

Aflat inca in perioada de constructie, Sistemul de Lansare Spatiala (SLS) al NASA va deveni cel mai puternic vehicul lansator din lume.

Conceput pentru misiunile de explorare a profunzimilor spatiului si cu echipaj uman la bord, inclusiv spre asteroizi si spre Marte, SLS va avea zborul sau inaugural in anul 2017.

Pentru acel prim zbor de testare, racheta va plasa o incarcatura de 77 tone pe orbita joasa a Terrei - o greutate de aproape trei ori mai mare decat incarcaturile transportate de navetele americane.

De acolo, SLS va evolua spre o configuratie care va fi capabila sa transporte 143 de tone, o greutate mult mai mare decat aceea transportata vreodata de oricare alta racheta.

"Desi multi oameni se gandesc la Space Launch System in termeni care tin de explorarea umana, SLS ar putea avea aplicatii mai largi in mult mai multe domenii, inclusiv in stiinta spatiala", a declarat Steve Creech, asistent manager al departamentului de strategie si parteneriat din cadrul NASA.

"Pentru misiunile spre alte planete, de exemplu, SLS ar putea face lucruri care in prezent sunt imposibil de realizat, precum trimiterea unei nave stiintifice mai mari, cu mai multe instrumente la bord, spre destinatii mult mai indepartate, intr-un timp de tranzitare redus", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.