Telescopul spatial european Gaia, care are misiunea de a cartografia Calea Lactee in 3D, a ajuns miercuri pe orbita lui operationala, la circa 1,5 milioane de kilometri de Terra, a anuntat Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Gaia, care si-a inceput calatoria pe 19 decembrie, lansata de o racheta Soyuz de la Centrul spatial din Guyana, s-a pozitionat intr-un post de observare privilegiat - punctul Lagrange 2, care urmareste planeta noastra in miscarea ei de revolutie in jurul Soarelui.

O "corectie mica a traiectoriei" va trebui facuta saptamana viitoare, pentru a completa manevra importanta realizata marti, se precizeaza in comunicatul emis de ESA, scrie MEDIAFAX.

"Plasarea pe orbita in jurul punctului L2 este o misiune destul de compexa, intrucat propulsoarele lui Gaia trebuie sa impinga satelitul in directia dorita, pastrand in acelasi timp instrumentele stiintifice fragile la adapost de Soare", a explicat David Milligan, directorul misiunii.

Dupa ce instrumentele vor fi testate si calibrate - o activitate care va dura patru luni -, telescopul va putea sa isi inceapa misiunea sa de cinci ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.