O dieta hipocalorica, bazata pe sucuri si legume, testata clinic in Marea Britanie, a ajutat pacientii cu diabet de tip 2 sa renunte la medicamente si a inversat evolutia bolii dupa doar cateva luni, informeaza dailymail.co.uk.

Dupa 18 luni, unii dintre bolnavii de diabet care urmasera dieta continuau sa nu prezinte niciun simptom. Desi dieta a fost testata pe un numar restrans de pacienti, in Marea Britanie se va derula in curand o noua serie de teste, in valoare de 2,4 milioane de lire sterline (peste 2,8 milioane de euro), efectuate pe 280 de diabetici.

Potrivit MEDIAFAX, pacientii, care sufera de diabet de tip 2, vor fi supusi unei diete hipocalorice, bazata pe sucuri si supe, si li se va permite sa consume doar 800 de calorii pe zi - cantitate pe care unele persoane o consuma numai in timpul pranzului.

Diabetul de tip 2 apare de obicei in cazul pacientilor de varsta mijlocie, fiind cea mai frecventa forma de diabet, si se dezvolta atunci cand pancreasul nu secreta suficienta insulina.

Roy Taylor, profesor la Universitatea din Newcastle, a emis ipoteza conform careia grasimea din jurul organelor vitale ar putea fi cheia intelegerii acestei boli.

Acest tip de grasime blocheaza pancreasul si ficatul, intrerupand secretia de insulina si impiedicand utilizarea adecvata a acesteia.
Odata cu aceasta dieta stricta, insa, grasimile sunt arse, iar organele vitale sunt readuse la functionarea lor normala.

In timpul testarii initiale, efectuate pe 11 barbati si femei - dieta a constat numai din sucuri utilizate in curele de slabire, salate si legume fara amidon -, s-a constatat, dupa opt saptamani, ca evolutia diabetului a fost inversata.

Nivelurile de grasime din pancreas au revenit la normal, iar acest organ a fost capabil sa pompeze din nou insulina fara probleme. La trei luni dupa incheierea dietei, simptomele diabetului nu revenisera la sapte dintre cei 11 participanti, iar 18 luni mai tarziu, cel putin patru dintre pacienti nu prezentau inca simptome de diabet.

Noul test, mai cuprinzator, care va fi efectuat cu colaborarea cercetatorului Mike Lean, de la Universitatea din Glasgow, va urmari sa stabileasca daca nu cumva succesul testului initial va putea fi repetat si in cazul unui grup mai mare de oameni.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

De asemenea, acesta va observa cat de usor le va fi pacientilor sa urmeze dieta si intervalul de timp in care vor ramane sanatosi dupa ce vor incepe iar sa manance normal.

"Daca analizele noastre vor arata ca aceasta abordare este eficienta (...), scopul nostru va fi sa generam un program care ar putea fi implementat in cadrul Serviciului National de Sanatate cat mai curand", a afirmat profesorul Mike Lean.

Cu toate acestea, cercetarea nu are implicatii pentru persoanele cu diabet de tip 1, unde lezarea pancreasului este cauzata de sistemul imunitar al organismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.