Cercetatorii sunt de parere ca exista specii de animale cu creiere mult mai eficiente decat mintea umana. Iar noi, oamenii, abia acum incepem sa intelegem cum functioneaza inteligenta lor.

Biologii adepti ai teoriei evolutiei sunt de parere ca exista specii de animale cu creiere supererioare creierului uman dar abilitatile lor nu sunt intelese.

Exemple de abilitati cerebrale superioare oamenilor:
- ecolocatia in cazul delfinilor si al liliecilor;
- gibonii pot produce 20 de sunete cu semnificatii diferite;
- pasarile pto vedea lumina ultraviolete;
- senzori ascunsi in piele care detecteaza miscarea;
- ciorile pot crea in mod spontan unelte pe care sa le foloseasca;
- cimpanzeii din savana Pongoli isi incropesc sulite, singura specie de animale care foloseste arme in afara de om;
- cimpanzeii Wolfgang Kohler pot gasi rezolvari spontane la probleme complexe in laborator;
- ursuletii Koala comunica prin intermediul mirosurilor.

"Timp de mai multe milenii, toate autoritatile au proclamat acelasi lucru: oamenii sunt exceptionali si cei mai destepti din regnul animalier. Stiinta insa ne spune ca exista destule specii de animale care au facultati cognitive care sunt superioare celor posedate de oameni", a declarat Dr. Arthur Saniotis de la Universitatea Adelade.

Credinta ca oamenii sunt cele mai inteligente fiinte din natura a aparut prima data in urma cu aproximativ 10.000 de ani, iar ideea s-a raspandit cu repeziciunea o data cu aparitia religiei organizate care proclama omul drept modelul exceptional al creatiei.

Maciej Henneberg, profesor de antropologie si anatomie comparativa in cadrul aceleiasi universitati, considera ca animalele poseda un alt fel de inteligenta care nu este inteleasa de oameni.

"Faptul ca noi nu le intelegem sau ca ele nu ne inteleg pe noi nu inseamna ca suntem mai inteligenti, ci ca suntem inteligenti intr-un mod diferit", a declarat Henneberg, citat de Daily Mail.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.