Animalele moi de plus, cum ar fi ursuletii, au capacitatea de a atenua sentimentul de anxietate si chiar frica de moarte, fapt ce ar putea sta la baza unei noi "terapii prin imbratisare" pentru persoanele care sufera de aceste tulburari, potrivit cercetatorilor olandezi.

Cercetatorii olandezi de la Universitatea Vrije din Amsterdam au testat ipoteza conform careia persoanele depresive si cu o stima de sine scazuta se confrunta mai usor cu angoasele privitoare la propria moarte si la sensul vietii atunci cand au contact cu alte persoane.

Pe de alta parte, studiul cercetatorilor olandezi, publicat in revista Psychological Science, a demonstrat stiintific faptul ca pana si imbratisarea unui animal de plus, cum ar fi un ursulet, ii poate ajuta pe oameni sa se confrunte mai usor cu probleme existentiale precum frica de moarte si sensul vietii, scrie MEDIAFAX.

In cadrul unui experiment la care au participat persoane cu stima de sine scazuta, subiectii care s-au confruntat cu intrebari despre moarte au estimat valoarea unui ursulet de plus la aproximativ 23 de euro, pe cand cei care nu au primit astfel de intrebari au estimat valoarea unui ursulet la aproximativ 13 euro, cu zece euro mai putin.

Faptul ca au putut sa atinga un ursulet de plus in timp ce ii estimau valoarea parea sa linisteasca participantii cu stima de sine scazuta, reducandu-le nivelul obisnuit de reactii defensive.

"Descoperirile noastre arata ca pana si atingerea unui obiect neinsufletit - cum ar fi un ursulet de plus - poate reduce angoasele. Atingerea interpersonala este un mecanism atat de puternic, incat pana si obiectele care simuleaza atingerea altei persoane contribuie la oferirea unei semnificatii existentiale", a spus psihologul Sander Koole, coordonatorul studiului.

Sander Koole si colegii acestuia sunt convinsi ca atingerea ar putea reprezenta o contributie utila adusa terapiilor traditionale care trateaza stima de sine scazuta si tulburarile asociate, precum depresia si anxietate.

Cercetatorii exploreaza in prezent posibilitatea atingerii interpersonale simulate, odata cu crearea "jachetei haptice" care, prin semnale electronice, ofera oamenilor senzatia ca sunt imbratisati.

Citeste si:
Connect-R a câștigat lupta împotriva depresiei și a anxietății. Ce...
Connect-R a câștigat lupta...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.