Un nou studiu lingvistic ne arata ca "huh?" se pronunta la fel si are acelasi inteles in majoritatea limbilor vorbite in lume.

Cercetatorii de la centrul Max Planck pentru Psiholingvistica au examinat aproape 200 de versiuni ale cuvantului "huh?" din 10 limbi. Ei au descoperit ca fiecare dintre ele se traduce printr-un cuvant dintr-o silaba care poate fi usor recunoscut: in spaniola este "E?", in mandarina se foloseste "A?" iar in olandeza "He?".

"In toate limbile analizate exista un fel de a pronunta intrebarea, de cele mai multe ori fiind vorba despre o consoana, urmata de o vocala joaca si intonatia specifica intrebarilor", au declarat cei care au organizat studiul.

Dar de ce gasim o varianta a lui "huh?" in toate limbile si nu se folosesc alte sunete precum "bi?" sau "ro?". Prima explicatie ar fi ca "huh" este universal deoarece este un cuvant gutural care poate fi rostit cu usurinta de oricine. In al doilea rand se ofera explicatia unei evolutii convergente.

O alta descoperire facuta de cercetatori este ca bebelusii vorbesc "acelasi limbaj", in mod universal, pana cand sa preia primele cuvinte de la parinti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.