Rezervorul viral al persoanelor infectate cu HIV, virusul care produce SIDA, este mult mai vast decat s-a estimat pana acum, ceea ce complica si mai mult eforturile de a vindeca aceasta maladie, au spus, joi, cercetatorii americani.

Rezervorul viral al persoanelor infectate cu HIV, virusul care produce SIDA, este mult mai vast decat s-a estimat pana acum, ceea ce complica si mai mult eforturile de a vindeca aceasta maladie, au aratat, joi, cercetatorii americani.

"Exista mult mai multe virusuri integrate inactive in celulele sistemului imunitar al persoanei infectate decat credeam", a spus virusologul Robert Siliciano, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, coordonatorul celor doua studii publicate in revista americana Cell si in publicatia britanica The Lancet.

"Aceasta descoperire nu inseamna ca nu exista nicio speranta de vindecare a maladiei, ci ca trebuie sa muncim pentru a intelege amploarea fenomenului", a adaugat Robert Siliciano, scrie MEDIAFAX.

Potrivit estimarilor echipei de cercetatori, "rezervorul" HIV este de 60 de ori mai mare decat s-a constatat pana de curand.

Cu toate ca tratamentele antiretrovirale actuale identifica si distrug virusul activ, impiedicand reproducerea acestuia, ele nu pot elimina virusurile care nu sunt activate si se ascund in celulele sistemului imunitar, explica cercetatorii.

Inaintea acestei cele mai recente descoperiri, virusologii nu stiau exact care putea fi intinderea acestor rezervoare virale, considerate obstacolul major in calea eradicarii HIV si a vindecarii acestei boli incurabile, care afecteaza aproximativ 35 de milioane de persoane in toata lumea, dintre care 1,8 milioane mor in fiecare an.

Pana acum, virusologii masurau marimea rezervorului viral activand toate limfocitele T, principalele celule ale sistemului imunitar, considerand ca astfel puteau sa descopere toate celulele HIV inactive, dar validitatea acestei proceduri nu a fost confirmata niciodata.

Citeste si:
George Buhnici și Lorena au intrat din nou în atenția...
George Buhnici și Lorena au...

Alta metoda consta in inventarierea numarului de genomuri ale virusului prezent, dar, conform cercetatorilor, aceasta tehnica nu permite decat identificarea copiilor virusului cu mutatii genetice care il impiedica sa functioneze, fapt pentru care acestea nu prezinta nicio amenintare clinica.

Pentru acest nou studiu, Robert Siliciano si echipa sa au pus la punct o tehnica ce masoara nu numai dimensiunea rezervorului viral, ci si compozitia acestuia. Virusologul american a efectuat aceasta experienta in laborator, pornind de la 213 virusuri ale imunodeficientei umane inactive, izolate in rezervorul viral al unui numar de opt persoane, analizand codul genetic al acestor virusuri.

Stimuland sistemul imunitar al acestor pacienti, cercetatorii au constatat ca majoritatea acestor virusuri inactive sau pro-virusuri, aproximativ 88%, aveau defecte genetice care le impiedicau sa se activeze, dar ca restul de 12% erau intacte din punct de vedere genetic si capabile sa se reproduca.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Bazandu-se pe proportia de 12% a virusurilor potential valabile, cercetatorii au calculat ca rezervorul viral ar putea fi de 60 de ori mai mare decat s-a estimat.

"Acest lucru creste enorm obstacolul din calea vindecarii acestei maladii", considera Ya-Chi Ho, coautoarea acestor studii, care subliniaza ca tratamentele trebuie sa aiba ca tinta aceste virusuri latente pentru a reusi vindecarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.