Copiii care sunt batuti de parinti obtin rezultate mai slabe la testele de vocabular in comparatie cu aceia care nu sunt loviti, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii americani.

Dupa ce au analizat informatiile oferite de peste 1.500 de familii, cercetatorii de la Universitatea Columbia au aflat ca, daca micutii sunt loviti in prima perioada a copilariei, riscul de a deveni mai agresivi este mai mare in comparatie cu alti copii, dar sunt si mai predispusi in a obtine rezultate slabe la testele de vorbire, spre deosebire de cei care nu au fost loviti.

Pentru realizarea acestui studiu au fost analizati copii din 20 de orase ale Statelor Unite ale Americii, de la nastere pana la varsta de 10 ani. Mare parte dintre acestia s-au nascut intre 1998 si 2000.

"Doar cateva studii au analizat efectele cognitive ale abuzului fizic", a declarat Michael MacKenzie, profesor asociat la Universitatea Columbia si coordonator al studiului. "Inca incercam sa determinam daca bataia are un efect direct asupra dezvoltarii precoce a creierului sau daca familiile care isi bat mai des copiii sunt mai putin dispuse sa le citeasca acestora si folosesc un limbaj mai complex".

In cadrul studiului, parintii au fost intrebati despre comportamentul celor mici si daca si-au lovit copiii in ultimele luni. Raspunsul a fost preponderent "da". 57% dintre mame si 40% dintre tati au recunoscut ca si-au batut copiii cand acestia aveau 3 ani, iar 52% dintre mame si 33% dintre tati au spus ca si-au batut copiii cand acestia aveau 5 ani. Cand copiii au implinit varsta de 9 ani, parintii au fost rugati sa precizeze care este comportamentul lor. De asemenea, cercetatorii le-au dat copiilor un test pentru a le analiza vocabularul.

In cadrul studiului, au fost colectate si alte informatii care ar putea influenta comportamentul si performantele lingvistice ale unui copil de 9 ani, inclusiv varsta mamei cand copilul s-a nascut, nivelul de stres al mamei, rezultatele la testele de inteligenta si impulsivitatea acesteia. De asemenea, cercetatorii au luat in considerare greutatea copiilor la nastere si detaliile despre comportamentul lor in primul an de viata. Oamenii de stiinta au luat in calcul toti acesti factori in studiul lor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Cercetatorii au gasit o legatura clara intre loviturile primite de copii la varsta de 5 ani si comportamentul acestora la varsta de 9 ani. In comparatie cu cei care n-au fost niciodata loviti de mamele lor, copiii care au fost loviti cel putin de doua ori pe saptamana au obtinut scoruri cu 2,66 puncte mai mari la testele de agresivitate si incalcare a regulilor, in timp ce aceia care au fost batuti mai rar au obtinut scoruri cu 1,17 puncte mai ridicate. Baietii au obtinut cu un punct mai mult la aceste teste in comparatie cu fetele.

Efectele loviturilor primite de la tata sunt diferite. In comparatie cu cei care nu au fost niciodata loviti de catre tatii lor, copiii care au fost batuti cel putin de doua ori pe saptamana au obtinut scoruri cu 5,7 puncte mai mici la testele de vocabular, potrivit cercetatorilor. De asemenea, MacKenzie a remarcat ca acei copii ale caror mame au abandonat liceul au obtinut scoruri cu 2,6 puncte mai mici la acest test, in comparatie cu cei ale caror mame au terminat o facultate.

Citeste si:
Dacia Spring a primit un rating de 5 stele în cadrul testelor Green...
Dacia Spring a primit un...

Foarte multi parinti accepta cu greu faptul ca a-ti bate copilul este un lucru rau, cel mai probabil pentru ca ei la randul lor au fost batuti cand erau mici, mai arata studiul.

"Decizia de a bate copilul este legata de «propria experienta de crestere» a parintilor", a spus MacKenzie. "Este strans legata de istoria familiei", a completat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.