Satelitul GOCE, lansat in 2009 pentru a cartografia variatiile inregistrate de gravitatia terestra, si-a epuizat luni rezerverele de carburant si va intra in atmosfera planetei noastre in urmatoarele trei saptamani, a anuntat Agentia Spatiala Europeana (ESA).

"Credem ca acest lucru se va intampla nu mai devreme de doua saptamani si nu mai tarziu de trei saptamani", a declarat Rune Floberghagen, coordonatorul misiunii GOCE.

Asteptata de mai multe saptamani, epuizarea rezervelor de carburant s-a produs luni, in jurul orei 03.20 GMT. ESA a anuntat intr-un comunicat "incheierea misiunii" acestui satelit, scrie mediafax.

Cea mai mare parte din corpul satelitului, care are o lungime de 5,3 metri si o greutate de peste o tona, se va dezintegra la intrarea in atmosfera, potrivit ESA, insa este posibil ca mai multe resturi "de talie mica" sa ajunga la suprafata Terrei.

"Nu putem inca sa prezicem nici momentul, nici locul in care acestea vor cadea", a adaugat ESA, intrucat satelitul nu va mai fi controlat in acele momente de operatorii sai. Zona care ar putea fi afectata va fi totusi cunoscuta cu o precizie mai mare pe masura ce se apropie momentul intrarii in atmosfera. O campanie internationala promovata de Comitetul de coordonare inter-agentii pentru deseurile spatiale (Inter-Agency Space Debris Coordination Committee/ IADC) va asigura supravegherea prabusirii pe Terra a satelitului GOCE.

Din martie 2009, GOCE pluteste pe o orbita terestra, "la o altitudine exceptional de mica pentru un satelit de cercetari stiintifice", precizeaza ESA. Gradiometrul sau, instrumentul care masoara gravitatia in 3D, a permis cartografierea variatiilor inregistrate de gravitatia terestra, "cu o precizie de neegalat", a subliniat ESA.

Oamenii de stiinta au exploatat de asemenea datele transmise de GOCE pentru a alcatui prima harta din lume de inalta rezolutie a frontierei dintre scoarta terestra si manta, denumita "moho" (discontinuitatea Mohorovičić).

GOCE a devenit astfel "primul seismograf de pe orbita" atunci cand a detectat undele sonore produse de puternicul seims care a lovit Japonia pe 11 martie 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.