Balerinele pot sa efectueze piruete complicate, fara sa ameteasca si fara sa isi piarda echilibrul, gratie structurii creierului, modificata cu ajutorul antrenamentelor, au anuntat oamenii de stiinta.

Realizand atat de multe piruete complicate, ani intregi, pe parcursul antrenamentelor, balerinele isi modeleaza creierul in asa fel incat acesta anuleaza semnalele trimise de organele din urechea interna (sistemul vestibular) care administreaza echilibrul, afirma autorii unui studiu publicat recent in revista Cerebral Cortex.

Pentru majoritatea oamenilor, o rotatie prea rapida genereaza aparitia senzatiei de ameteala: fluidele din urechea interna continua sa se miste chiar si dupa ce capul devine imobil, asa cum cafeaua continua sa se invarta in ceasca dupa ce oamenii inceteaza sa amestece zaharul cu lingurita.

"Ameteala, senzatia de a fi inca in miscare, desi in realitate am incetat sa ne miscam, este o problema curenta (...) Dar balerinele par ca pot sa se controleze pentru a nu suferi din cauza ametelii, iar noi am dorit sa aflam motivul din spatele acestui fenomen si daca raspunsul obtinut ar putea sa ii ajute pe pacientii nostri", a explicat intr-un comunicat medicul Barry Seemungal, profesor la Imperial College of London.

Cercetatorii britanici au studiat un grup de 29 balerine si un grup de control de 20 de femei tinere care practicau canotajul, cu varste si conditii fizice similare cu cele ale balerinelor.

Participantele la studiu au fost plasate intr-un fotoliu pivotant care se invartea in jurul propriei axe, intr-o obscuritate totala. Ele au fost instruite sa actioneze o mica manivela atunci cand aveau senzatia ca se invarteau in continuare si dupa ce fotoliul nu se mai misca, fapt care a permis masurarea in acelasi timp a duratei si a intensitatii ametelii.

Cercetatorii au monitorizat, totodata, reflexele oculare declansate de urechea interna, apoi au examinat creierele participantelor la studiu cu ajutorul unui RMN. In cazul balerinelor, simptomele (senzatia de ameteala, reflexe oculare) au durat intotdeauna mai putin decat in cazul canotoarelor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cum reușește Adelina Pestrițu să păstreze un echilibru între viața...
Cum reușește Adelina Pestrițu...

RMN-ul cerebral a dezvaluit diferente considerabile intre cele doua grupuri, in zona cerebelului care primeste semnalele trimise de sistemul vestibular - mai mica la balerine - si in zona cortexului cerebral, responsabila cu aparitia senzatiei de ameteala.

"Intrucat nu este «util» pentru o balerina clasica sa aiba vertijuri sau sa se simta dezechilibrata, creierul ei se adapteaza de-a lungul anilor pentru a anula acele informatii. In consecinta, semnalul care ajunge la creier este redus, fapt care le face pe balerine mai rezistente in fata senzatiei de ameteala", a explicat profesorul Seemungal.

"Daca vom putea sa tintim sau chiar sa controlam aceleasi zone ale creierului la pacientii nostri care sufera de ameteli cronice, vom putea sa intelegem in ce fel vom putea sa ii tratam mai bine", a adaugat coordonatorul studiului.

Citeste si:
Fantezie la Târgul de Crăciun din Constanța: Balerinele sexy din...
Fantezie la Târgul de Crăciun...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.