Sonda americana Voyager 1, lansata in 1977, a parasit Sistemul Solar, devenind astfel primul obiect fabricat de om care a ajuns in spatiul intersideral, au confirmat, joi, oficialii americani.

Potrivit unor masuratori ale caror rezultate au fost publicate in revista Science si au fost confirmate de NASA, sonda Voyager 1 a parasit deja Sistemul Solar in urma cu un an, in 2012: "Acum ca avem aceste noi date-cheie, suntem de parere ca omenirea a facut un pas istoric, intrand in spatiul interstelar", a declarat Ed Stone, coordonatorul stiintific al acestei misiuni, de la Institutul de Tehnologie din California.

"Voyager deschide o noua era de explorare", a adaugat el intr-o conferinta de presa telefonica.

Noile analize ale densitatii plasmei din jurul sondei, realizate pe baza unor date primite intre 9 aprilie si 22 mai, s-au dovedit conforme cu densitatile care se afla in regiunea interstelara prezise de modelele de calcul, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Iowa, coordonati de Don Gurnett, principalul autor al acestui studiu, scrie MEDIAFAX.

Potrivit astrofizicienilor americani, sonda Voyager 1, care se afla de acum la o distanta de aproape 21 miliarde de kilometri de Soare, a iesit din heliosfera, o zona frontaliera a Sistemului Solar, pentru a intra in zona rece si intunecata a spatiului interstelar, in jurul datei de 25 august 2012.

"Am tresarit pe scaunele noastre atunci cand am constatat aceste oscilatii in datele noastre, pentru ca ele arata faptul ca sonda Voyager 1 se afla intr-o regiune complet noua, conforma cu ce putem sa ne asteptam de la spatiul intersideral si complet diferita de heliosfera, bula formata de razele solare", a explicat Don Gurnett.

Pe parcursul acestei conferinte de presa telefonice, cercetatorul american a prezentat si prima inregistrare cu fondul sonor al spatiului interstelar.

Potrivit aceluiasi cercetator, campul magnetic nu si-a modificat directia la iesirea sondei din Sistemul Solar, fapt care ramane deocamdata inexplicabil.

Citeste si:
5 curiozități mai puțin cunoscute despre Soare
5 curiozități mai puțin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.