Arheologii chinezi au descoperit mormantul unei politiciene din secolul al VII-lea e.n., considerata una dintre cele mai puternice femei din istoria clasica chineza, a anuntat joi postul national de radio din aceasta tara.

Shangguan Wan'er - care a trait intre anii 664 si 710 in timpul dinastiei Tang - era o consiliera apropiata a primei imparatese chineze, Wu Zetian, cu al carei fiu s-a casatorit, intretinand in acelasi timp o legatura amoroasa cu amantul imparatesei, dar si cu nepotul acesteia.

Dinastia Tang era subminata in acea perioada de o serie de lovituri de stat, de asasinate si de intrigi amoroase. Sotul lui Shangguan Wan'er, printul Li Xian, a devenit pentru scurta vreme imparat, inainte de a fi asasinat de prima lui sotie, care a urcat pe tron.

Aceasta a fost la randul ei inlaturata de la putere de Li Longji, care a ucis-o pe uzurpatoare, dar si pe Shangguan Wan'er, si a guvernat apoi China vreme de 43 de ani sub numele de Tang Xuanzong, scrie MEDIAFAX.

Mormantul lui Shangguan Wan'er, confirmat printr-un epitaf, a fost descoperit in apropiere de aeroportul din Xianyang, in nordul provinciei Shaanxi, a anuntat China Radio International pe site-ul sau.

Fotografiile realizate in zona in care au fost facute sapaturile arheologice prezinta o serie de bolti si mai multi cai din ceramica.

"Descoperirea mormantului cu epitaful are o semnificatie majora pentru studierea dinastiei Tang", a comentat un istoric specializat in acea epoca, Du Wenyu, citat de publicatia China Daily.

Mormantul se afla insa intr-o stare foarte proasta, sugerand o posibila "distrugere oficiala" organizata "pe scara larga", a indicat la randul sau Geng Qinggang, citat de agentia China News Service. Niciun obiect din aur sau argint, nici oase complete nu au fost recuperate din acel sit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.