Un meteorit de marimea unei mingi de baseball a explodat luni seara deasupra statului american Alabama, generand un filon de lumini spectaculoase pe cerul din sud-estul Statelor Unite, un boom sonic, dar si o mare agitatie pe Twitter, au precizat marti oficialii americani.

Meteoritul a aparut la ora locala 21.18 deasupra statului Alabama, calatorind cu o viteza de 122.310 kilometri pe ora, si a explodat la altitudinea de 40 de kilometri deasupra orasului Woodstock din Alabama, situat la o distanta de 48 de kilometri de localitatea Birmingham.

"Obiecte cosmice de aceasta marime lovesc atmosfera Terrei in fiecare zi, insa acesta a cazut in apropiere de Birmingham, un oras cu o populatie considerabil de mare, fiind vazut de multi oameni", a declarat Bill Cooke, directorul Meteoroid Environment Office din cadrul NASA, afiliat Centrului pentru zboruri spatiale Marshall din Huntsville, Alabama.

Peste 180 de rapoarte ale martorilor oculari au fost intocmite de persoane care asistau la un concert sustinut de trupa Mumford & Sons in orasul Birmingham, scrie MEDIAFAX.

Acest meteorit nu a cazut in timpul noptii, astfel ca multi oameni erau afara si au putut sa il vada, a adaugat Bill Cooke.

"Am vazut ceva despre care am crezut la inceput ca era o stea cazatoare, dar ea a devenit apoi de un verde stralucitor", a scris un martor din orasul Anniston din Alabama intr-un mesaj postat pe site-ul American Meteor Society.

"L-am vazut din apropiere de autostrada Dallas din Marietta, in statul Georgia, in apropiere de National Battlefield", scrie un alt martor. "La inceput, am crezut ca era un foc de artificii, dar apoi a devenit tot mai mare, de un verde stralucitor, cazand drept in jos si apoi a disparut".

Oamenii de stiinta au calculat traiectoria meteoritului si au ajuns la concluzia ca acesta provine dintr-o cometa necunoscuta. Meteoritul a explodat atat de jos in atmosfera terestra incat a generat un boom sonic.

Meteoritul a fost totodata mult prea stralucitor pentru a fi detectat de All-sky Fireball Network, un sistem creat de NASA pentru a monitoriza meteoritii mai stralucitori decat planeta Venus cu ajutorul a 12 camere de filmat amplasate in estul Statelor Unite si in New Mexico.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.