Tinerele femei care consuma alcool inainte de prima sarcina prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer mamar, comparativ cu cele care incep sa consume alcool dupa ce au nascut un copil, potrivit unui studiu recent publicat in revista Institutului oncologic american.

Acesta este primul studiu care a stabilit o legatura intre consumul de alcool inainte de prima sarcina si cancer mamar. Autorii studiului spun ca tesutul mamar este in mod special sensibil la substantele cancerigene in aceasta perioada.

Autorii studiului, cercetatorii de la Facultatea de medicina de la Universitatea Washington din St. Louis (Missouri), au analizat datele medicale colectate de la 91.005 angajate din sistemul medical, cu varste intre 25 si 44 de ani, fara antecedente de cancer. In 1989, ele au completat un chestionar privind consumul de alcool si stilul de viata. Participantele la studiu au fost monitorizate apoi pana in 2009.

Astfel, 20,4% dintre participante au spus ca nu au consumat deloc alcool in perioada care a cuprins prima menstruatie si prima sarcina, in timp ce 3,8% au spus ca au consumat moderat spre mult alcool, scrie MEDIAFAX.

Autorii studiului au constatat aparitia a 1.609 cazuri de cancer mamar in randul voluntarelor, precum si a 970 de cazuri de tumori benigne mamare, pe perioada studiului.

Riscul de cancer mamar in perioada mentionata - pana la prima sarcina - creste direct proportional cu cantitatea de alcool consumata. De asemenea, riscul creste direct proportional cu perioada care trece pana la prima sarcina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.