Un nou test de depistare a cancerului ovarian a oferit rezultate promitatoare, au anuntat cercetatorii americani, care spun ca acesta poate descoperi tumorile in stadiul lor incipient, fapt care creste sansele de supravietuire cu pana la 90%.

Tumorile care se formeaza in ovare sunt greu de depistat in stadiile precoce. De obicei, ele sunt descoperite foarte tarziu si din acest motiv sunt greu de eliminat.

Noua metoda de depistare a tumorilor ovariene a fost testata pe 4.051 de femei, rezultatele fiind publicate in revista Cancer. Sansele de supravietuire ale pacientelor cresc cu pana la 90%, daca tumorile sunt depistate cat mai devreme, fata de 30% daca sunt descoperite in stadii avansate.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cel ovarian are simptome - precum dureri abdominale, balonare - comune cu ale altor boli, din acest motiv tumorile neputand fi depistate usor, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii stiau deja ca o anumita proteina din sange, CA125, este prezenta in nivel mare in organismul unor paciente cu cancer ovarian, insa acest simptom nu reprezinta o regula.

Din acest motiv, cercetatorii au folosit aceasta proteina pentru a selecta pacientele in grupuri de risc. In loc sa fie trimise direct in sala de operatii, pacientele cu risc scazut sunt testate anual, cele cu risc mediu, o data le trei luni, iar cele cu risc mare sunt examinate cu ajutorul tomografului, pentru depistarea tumorilor, si ulterior supuse unor operatii chirurgicale pentru indepartarea lor.

Metoda de testare a fost pusa la punct de cercetatorii de la Universitatea din Texas, SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.