Dinozaurii erbivori care populau Terra in urma cu 150 milioane de ani au evoluat pentru a nu avea probleme cu dantura, intrucat dintii acestor vietuitoare cresteau constant si erau inlocuiti in fiecare luna, afirma autorii unui studiu american publicat miercuri.

Oamenii de stiinta au analizat fosilele a doua dintre cele mai mari erbivore care au trait pe continentul nord-american - diplodocus si camarazaur - si au descoperit ca dintii acestor vietuitoare cresteau constant si erau inlocuiti o data pe luna.

Acesti dinozauri de talie mare dispuneau si de o serie de "dinti de ajutor", la fel ca la oameni, atunci cand dintii de lapte cad si sunt inlocuiti cu dintii de adult, afirma autorii acestui studiu publicat in revista PLoS ONE.

"Un sauropod de aproape 30 de metri lungime putea sa isi schimbe fiecare dinte la fiecare 1-2 luni, uneori chiar si mai repede", spune Michael D'Emic, cercetator la Universitatea Stony Brook din New York, coordonatorul studiului.

"Sauropodele aveau o abordare evolutionista care avantaja mai degraba cantitatea decat calitatea, in privinta dintilor, spre deosebire de marile mamiferele mari din zilele noastre", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Oamenii de stiinta americani au putut sa ajunga la aceste concluzii studiind diferitele straturi de material dentar de sub emailul dintilor deja iesiti.

Camarazaurii, de exemplu, aveau pana la trei straturi de "dinti de lapte" sub fiecare amplasament dentar. Acestia erau inlocuiti, in medie, la fiecare 62 de zile. Exemplarele de diplodocus aveau la randul lor pana la cinci straturi de dinti inlocuitori, iar fiecare dintre acestia cadea, in medie, dupa 35 de zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.