Un numar de 12 vetre preistorice, vechi de circa 10.000 de ani, au fost descoperite pe un teren din comitatul scotian Aberdeenshire si alcatuiesc "cel mai vechi calendar lunar din lume", afirma arheologii britanici.

Sapaturile efectuate la Crathes Castle au scos la iveala 12 vetre, dispuse pentru a imita fazele Lunii si pentru a tine evidenta celor 12 luni ale anului.

Cercetatorii de la Universitatea din Birmingham considera ca acest monument stravechi a fost creat de vechile populatii umane de vanatori-culegatori in urma cu 10.000 de ani. Primele vetre din acest aliniament de pe Warren Field din Crathes Castle au fost descoperite in 2004.

Expertii care au analizat vetrele spun ca acestea ar fi continut reziduuri de lemn. Acest "calendar" din mezolitic este cu cateva mii de ani mai vechi decat monumentele anterior cunoscute dedicate masurarii timpului, create in Mesopotamia.

Cercetatorii britanici considera ca vetrele aliniaza totodata rasaritul Soarelui din timpul iernii cu fazele Lunii, oferind astfel populatiilor de vanatori-culegatori "o corectie astronomica", pentru ca acestia sa urmareasca mai usor trecerea timpului si schimbarea anotimpurilor. Studiul arheologilor britanici, coordonat de Vince Gaffney, a fost prezentat in publicatia online Internet Archaeology, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.