O astronauta chineza aflata pe orbita terestra a realizat, joi, o serie de lucrari practice de fizica, transmise in direct pentru sute de milioane de elevi si telespectatori, o veritabila performanta, care demonstreaza inca o data ambitiile pe care China le are in sectorul spatial.

In fata unui mare drapel national, Wang Yaping, cea de-a doua femeie trimisa in spatiu de autoritatile de la Beijing, a efectuat, zambind, o serie de mici experimente didactice, care au demonstrat legile fizice care se aplica in conditii de imponderabilitate, in special cu o picatura de apa si un titirez, care pareau ca plutesc in spatiu.

Purtand un costum albastru, Wang Yaping, fost pilot cu gradul de maior in aviatia chineza, se afla in habitaclul din modulul Tiangong 1 ("Palatul celest"), la o altitudine de peste 300 de kilometri deasupra Terrei.

Ceilalti doi membri ai echipajului acestei misiuni Shenzhou X, generalul Nie Haisheng si colonelul Zhang Xiaoguang, au filmat acest curs de fizica. Peste 60 de milioane de elevi si profesori chinezi au urmarit acest curs inedit, scrie MEDIAFAX.

Evenimentul a fost prezentat in direct intr-o emisiune difuzata de televiziunea de stat chineza si a inclus un joc de tipul "intrebari-raspunsuri" la care au participat astronauta chineza si elevii unui liceu din Beijing.

"Ati vazut deseuri in spatiu?", a intrebat unul dintre elevi. "Nu am vazut, dar exista destul de multe", a raspuns Wang Yaping.

Misiunea Shenzhou X este o etapa importanta a programului spatial chinez, care vizeaza construirea unei statii spatiale locuibila in permanenta si care ar putea fi inaugurata in jurul anului 2020. Aceasta este cea mai lunga misiune cu echipaj uman la bord din istoria Chinei. Echipajul chinez va ramane 15 zile pe orbita Terrei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.