Planeta Marte a avut o atmosfera bogata in oxigen in urma cu patru miliarde de ani, cu peste 1 miliard de ani inainte ca atmosfera Terrei sa devina la randul ei bogata in acest gaz.

Analiza meteoritilor martieni cazuti pe Terra si a rocilor cercetate de roverul Spirit trimis de NASA pe Marte sugereaza faptul ca oxigenul a existat la suprafata planetei rosii in urma cu circa 4 miliarde de ani.

Pe Terra, oxigenul a inceput sa se acumuleze in cantitati importante in atmosfera abia dupa 1 miliard de ani. Oamenii de stiinta au comparat structura meteoritilor martieni cazuti pe Terra cu datele transmise de roverul Spirit trimis de NASA pe Marte, scrie MEDIAFAX.

Diferentele dintre compozitiile acestor roci pot fi cel mai bine explicate prin abundenta oxigenului in istoria timpurie a planetei Marte.

Roverul Spirit explora in acel moment o regiune straveche de pe Marte, in care exista roci vechi de cel putin 3,7 miliarde de ani.

Acele roci prezinta urme ale unei expuneri timpurii la actiunea oxigenului, inainte de a fi "reciclate" - rocile au fost atrase la adancimi mici in zone din interiorul planetei Marte si aruncate apoi din nou la exterior prin eruptii vulcanice.

Pe de alta parte, meteoritii martieni de origine vulcanica provin din straturi mai adanci ale planetei si au fost mai putin afectati de actiunea oxigenului.

Meteoritii martieni au ajuns pe Terra dupa ce au fost expulzati in spatiu in urma unor eruptii uriase sau in urma coliziunii cu Marte a unor corpuri ceresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.