Rusoaica Valentina Tereskova a devenit, pe 16 iunie 1963, prima femeie care a efectuat un zbor in spatiu, o realizare considerata atat o reusita stiintifica, cat si un atu major in epoca pentru propaganda Uniunii Sovietice.

La doi ani dupa zborul istoric al lui Iuri Gagarin - autorul primului zbor uman in spatiu -, Valentina Tereskova a ajuns in spatiu la bordul vehiculului Vostok-6 si a devenit, la varsta de 26 de ani, o eroina nationala.

Ea a ramas pana in zilele noastre singura femeie din lume care a efectuat un zbor individual in spatiu, fara coechipier.

In aprilie 1962, cinci femei sovietice au fost selectionate in cel mai mare secret, pentru un zbor spatial: doua inginere, o invatatoare, o stenografa si o muncitoare care efectuase 90 de salturi intr-un club de parasutisti amatori, Valentina Teraskova.

Dupa sapte luni de antrenamente intense, Tereskova este aceea care a fost aleasa, probabil datorita biografiei sale, considerata ideala pentru regimul sovietic. Provenind dintr-o familie de tarani, ea conducea in epoca sectia de tineri comunisti (Comsomol) dintr-o uzina de textile din Iaroslavl, o localitate aflata la o distanta de 280 de kilometri de Moscova.

Totul se petrecea in cel mai mare secret si familia ei a aflat despre reusita Valentinei abia atunci cand Moscova a anuntat evenimentul pentru lumea intreaga. Cand Valentina a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, un alt vehicul spatial sovietic, Vostok-5, lansat cu doua zile inainte si pilotat de cosmonautul Valeri Bykovski, se afla deja pe orbita. In timpul misiunii sale de trei zile, capsula Vostok-6 in care se afla Valentina Tereskova a efectuat 48 de rotatii in jurul Terrei. Cei doi cosmonauti au comunicat intre ei, iar Tereskova a putut chiar sa ii cante lui Bykovski, scrie MEDIAFAX.

Insa zborul Valentinei Tereskova s-a derulat cu multiple dificultati, ale caror detalii au fost dezvaluite abia dupa prabusirea URSS.

"O problema a aparut chiar in prima zi de zbor", a povestit Valentina Tereskova, intr-o conferinta de presa organizata la Moscova la inceputul lunii iunie.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

"Din cauza unei erori tehnice, vehiculul era programat nu pentru o aterizare, ci pentru o urcare" in spatiu si se indeparta tot mai mult de Terra, a dezvaluit ea.

Orbita vehiculului a fost corectata, insa constructorul Serghei Korolev, cel care a trimis-o in spatiu, i-a cerut Valentinei sa nu vorbeasca cu nimeni despre acel incident. "Am pastrat secretul timp de 30 de ani", a spus ea.

In raportul ei oficial, cosmonauta rusa a spus ca, in timpul zborului, costumul ei - inspirat de cel de scafandru - o ranea la unul dintre picioare, iar casca, foarte grea pe umeri, ii strangea capul. Ea a dezvaluit si faptul ca a vomat in timpul zborului.

Toate aceste informatii au fost pastrate sub tacere in epoca, pentru a nu afecta imaginea triumfala a primului zbor in spatiu realizat de o femeie.

Aterizarea Valentinei Tereskova a generat multe ingrijorari la sol. Comunicatiile cu Terra s-au intrerupt chiar inainte de debutul operatiunii de coborare, a povestit generalul sovietic Nicolai Kamanin, care coordona la acea vreme industria spatiala rusa.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.