Aproape toata apa prezenta in atmosfera inalta a planetei Jupiter a fost adusa de cometa Shoemaker-Levy 9 in timpul unei coliziuni care a avut loc in anul 1994, potrivit unei analize realizate pe baza observatiilor realizate de telescopul spatial Herschel.

Shoemaker-Levy 9 s-a ciocnit cu Jupiter in 1994, lasand anumite urme la suprafata acestei planete timp de mai multe saptamani.

Trei ani mai tarziu, un telescop in infrarosu al Agentiei Spatiale Europene (ESA), ISO, a detectat pentru prima data vapori de apa in atmosfera inalta a lui Jupiter. A fost o mare surpriza pentru astronomi, intrucat, desi atmosfera profunda a planetelor uriase este bogata in apa, aceasta nu poate sa ajunga in atmosfera inalta.

Intrucat cometele sunt foarte bogate in apa, Shoemaker-Levy 9 a fost "supectata" de aparitia acestui fenomen inedit.

Dupa 16 ani, telescopul spatial Herschel al ESA a permis inlaturarea dubiilor. Gratie sensibilitatii deosebite a acestui telescop, astronomii, coordonati de Thibault Cavalié de la Laboratorul de astrofizica din Bordeaux, au putut sa cartografieze in 3D distributia apei in stratosfera planetei Jupiter, scrie mediafax.

Oamenii de stiinta au descoperit astfel ca in emisfera sudica a planetei, unde s-a produs acel impact, exista de doua pana la trei ori mai multa apa decat in emisfera nordica. Cea mai mare densitate a coloanei de apa a fost observata chiar in zona impactului.

"Dupa modelele noastre de calcul, pana la 95% din apa observata in stratosfera lui Jupiter a aparut in urma impactului cu acea cometa", a explicat Thibault Cavalié, citat intr-un comunicat emis de ESA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.