Bacteriile listeria, transformate pentru a deveni radioactive, s-au dovedit promitatoare in tratamentul cancerului pancreatic, infectand, selectiv, celulele canceroase ale acestui organ, in cadrul unui studiu realizat pe soareci, ale carui rezultate au fost publicate luni.

Aceste bacterii, care permit un tratament radiologic tinta, au redus considerabil numarul de metastaze la soarecii modificati genetic pentru a dezvolta o forma agresiva de cancer pancreatic, asemanator celui uman.

In plus - tesuturile sanatoase au fost lasate intacte, precizeaza autorii acestui studiu publicat in Statele Unite in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Ne simtim incurajati, intrucat am putut sa reducem cu 90% numarul de metastaze cu prima serie de teste", a declarat Claudia Gravekamp, profesor de microbiologie si imunologie la Facultatea de medicina Albert Einstein din New York, principalul autor al studiului.

"Cu un plus de imbunatatiri, abordarea noastra are potentialul de a deschide calea spre o noua era in tratamentul cancerului metastazat la pancreas", a adaugat ea, potrivit MEDIAFAX.

Cancerul pancreatic este unul dintre cancerele care provoaca cele mai multe decese, sansele de supravietuire pe o durata de cinci ani dupa diagnosticare fiind de doar 4%.

Potrivit National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite, 45.220 cazuri noi de cancer pancreatic vor diagnosticate in acest an in Statele Unite si 38.460 de persoane vor muri de aceasta boala.

Singurul tratament impotriva acestui tip de cancer consta in metoda chirurgicala, insa tumoarea trebuie sa fie descoperita foarte devreme, inainte sa se propage la alte organe si sa faca metastaze. Insa cancerul de pancreas este foarte rar detectat in forma sa incipienta, intrucat in stadiile precoce provoaca foarte rar simptome notabile - ingalbenire a pielii, dureri, scadere in greutate si oboseala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.