Cercetatorii au anuntat ca au reusit sa cartografieze "cursa inarmarii" ce are loc in corpul uman intre virusul SIDA si anticorpii care il combat.

Cercetatorii au aratat in studiul publicat in prestigiosul jurnal Nature modul in care virusul care a infectat de curand un pacient african a combatut o serie de proteine puternice cunoscute sub numele de „anticorpi neutralizanti”, ce sunt prezente in corpul unui numar redus de pacienti afectati de HIV, dar care poate tinti mii de tulpini de HIV. Virusul si anticorpii s-au schimbat si au evoluat in continuu in corpul pacientului, incercand sa se pacaleasca reciproc.

Fascinanta lupta intre virus si anticorpi ce a fost documentata de cercetatori cu ajutorul unor mostre de sange colectate de la pacient de-a lungul a trei ani se aseamana cu o „cursa a inarmarii”, a explicat Barton Haynes, unul dintre coordonatorii acestei cercetari si totodata directorul Institutului Duke Human Vaccine din cadrul Universitatii Duke.

Studierea acestei "batalii” le-a permis cercetatorilor sa identifice modul in care anticorpii puternici se dezvolta si evolueaza, o intrebare la care oamenii de stiinta cauta un raspuns de ani buni, scrie descopera.ro.

Aceasta cercetare ar putea ajuta la conceperea unui vaccin care sa imite evolutia anticorpilor si care ar putea tine HIV-ul, virusul care provoaca SIDA, la distanta. „Acum avem un plan complet ce explica modul in care erau produsi acesti anticorpi”, a explicat doctorul Haynes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.