Misterioasa materie neagra, invizibila, despre care se crede ca formeaza aproape un sfert din Univers, ar putea fi in curand descoperita.

Acesti savanti sustin ca au observat un exces de antimaterie, de origine necunoscuta, in fluxul de raze cosmice care ar fi putut sa rezulte din anihilarea materiei negre. Rezultatele, publicate in revista Physical Review Letters, provin de la un experiment realizat timp de 18 luni cu spectrometrul magnetic Alpha (AMS) atasat de ISS.

"Rezultatele sunt compatibile cu pozitronii - o particula de antimaterie - ce ar putea proveni din distrugerea particulelor de materie neagra", afirma intr-un comunicat savantii de la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara), care are sediul la Geneva.

"Insa aceste observatii nu sunt insa suficient de concludente pentru a elimina alte explicatii posibile", in principal cele care au legatura cu un pulsar (o stea neutronica), au adaugat specialistii de la CERN.

"Dupa ce vom obtine mai multe date, vom afla mai multe lucruri despre natura acestui exces de antimaterie si, cu putina sansa, vom putea sa facem o descoperire foarte interesanta", a declarat intr-o conferinta de presa de la Washington Michael Salamon, specialist in departamentul american pentru Energie, scrie MEDIAFAX.

"Daca vom detecta materia neagra si vom invata cateva lucruri despre natura ei, vom face o descoperire majora in felul nostru de a intelege fizica", a adaugat el.

"Rezultatele noastre confirma existenta materiei negre, dar nu putem sa excludem originea unui pulsar", a declarat la randul sau fizicianul american Samuel Ting, recompensat cu premiul Nobel si profesor la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology, coordonatorul acestui studiu. Savantul american declarase anterior intr-un comunicat ca, "pe parcursul urmatoarelor luni, AMS va putea sa spuna cu certitudine daca acesti pozitroni reprezinta intr-adevar o semnatura a materiei negre sau altceva".

Citeste si:
VIDEO Oamenii de știință creează un telescop pentru măsurarea...
VIDEO Oamenii de știință...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.