Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze in laborator microfibre impregnate cu proteine si celule, care pot fi apoi pliate si "tesute" intre ele pentru a reproduce anumite functii ale tesuturilor vii.

Shoji Takeuchi, de la Institutul de stiinte industriale din Tokyo, si colegii sai au reusit sa stabilizeze glicemia unui soarece diabetic, caruia i-au implantat una dintre creatiile lor care continea celule pancreatice, capabile sa secrete insulina.

Aceste "microfibre celulare" ar putea pe termen lung sa ii ajute pe medici sa reconstruiasca "in vivo" tesuturi musculare, vase de sange si retele nervoase, afirma autorii acestui studiu, publicat duminica in revista stiintifica britanica Nature Materials.

Oamenii de stiinta stiu de multa vreme deja sa fabrice microfibre pe baza de hidrogel artificial - un gel polimer ce contine un procent ridicat de apa - si sa le combine pentru a forma structuri 3D. Insa aceste geluri, nefiind constituenti naturali ai membranelor celulare, nu sunt capabile sa reproduca legaturile celulare caracteristice tesuturilor vii, scrie MEDIAFAX.

La randul lor, proteinele care formeaza membranele celulelor (proteine extracelulare), precum colagenul si fibrina, au nevoie de mai mult timp pentru a se gelifica si nu pot din acest motiv sa inlocuiasca hidrogelul artificial prin acele tehnici clasice.

Pentru a produce "fibre celulare", cercetatorii japonezi au lucrat in mai multe etape. Mai intai, ei au folosit un fel de microseringa pentru a crea un tub minuscul de hidrogel artificial clasic, un fel de furtun umplut cu un amestec alcatuit din proteine si din tipul dorit de celule. Bine protejate de acel tub de hidrogel, proteinele dispun de timpul necesar pentru a se transforma la randul lor intr-un gel solid, in timp ce celulele din amestec se multiplica fara probleme in acel mediu propice. In ultima etapa a procedeului, o enzima digera hidrogelul artificial si elibereaza fibra celulara din mulajul ei protector.

Citeste si:
Cum se obține mirosul de mașină nouă
Cum se obține mirosul de...

Trei tipuri de proteine si zece tipuri de celule diferite au fost testate cu succes pentru a produce o fibra cu un diametru microscopic, cu o lungime de pana la un metru, afirma autorii studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.