Varsovia, un oras distrus in Al Doilea Razboi Mondial, reconstruit apoi si care se afla in plin avant dupa caderea comunismului, si-a regasit vechiul lui farmec de "Paris al Nordului" gratie unei reconstructii cinematografice sofisticate, turnata in trei dimensiuni.

De la inaltimea unui vultur in zbor sau a unui porumbel care survoleaza orasul de la doar cativa metri, din perspectiva unui pieton sau a unui calator in tramvai, filmul "Varsovia 1935" invita spectatorii sa mearga pe strazi, prin piete si parcuri din centrul orasului, intr-o lume complet disparuta, de care foarte putini oameni isi mai amintesc in zilele noastre.

"Acest film este impresionant. Am revazut un capat al strazii unde mi-am petrecut copilaria", a declarat la iesirea din cinematograf Stefan Zoltowski, in varsta de 84 de ani, ai carui parinti erau proprietarii unui imobil pe strada Zlota, in centrul capitalei poloneze. Cladirea a fost arsa de germani dupa Insurectia de la Varsovia din 1944.

In jurul acelei strazi, orasul a fost distrus in procent de aproape 80%. Peste 700.000 de locuitori ai Varsoviei, dintre cei 1,3 milioane recenzati in 1939, au murit in acel razboi, scrie MEDIAFAX.

In prezent, pe locul in care se afla casa lui Stefan Zoltowski se ridica un centru comercial, chiar langa Palatul culturii, o cladire uriasa finantata si construita de URSS in cel mai pur stil stalinist, imediat dupa razboi. Aceasta cladire inalta de 237 de metri, uriasa piata care o inconjoara si blocurile zgarie-nori care au "crescut" in ultimii 20 de ani, au bulversat structura fostului centru al Varsoviei.

Filmul reprezinta "acea Varsovie a carei nostalgie o avem", afirma Ryszard Maczewski, presedintele fundatiei Warszawa1939.pl, care incearca sa obtina cat mai multe informatii despre arhitectura fostei capitale poloneze.

"Nimeni nu a mai facut asa ceva pana acum. A fost o adevarata provocare", a declarat producatorul filmului, Ernest Rogalski.

A fost nevoie de multe cautari pe internet, in albume de epoca si in Arhivele Nationale pentru a gasi suficient de multe fotografii si planuri ale vechiului oras.

Citeste si:
Un nou design și tehnologii inovatoare în timpul dușului
Un nou design și tehnologii...

Din fericire, arhivele si-au descoperit comorile, precum planurile orasului de la inceputul secolului al XX-lea, realizate sub comanda britanicului William Heerlein Lindley, "o veritabila capodopera de cartografie si geodezie", afirma Pawel Weszpinski, cartograf la Arhivele Nationale din Polonia. Doar trei orase europene - Varsovia, Frankfurt si Hamburg - dispuneau in epoca de o documentatie cartografica atat de exacta si completa, desenata la o scara atat de precisa de 1:200. Pe acele planuri poate fi vazut inclusiv fiecare copac, reprezentat cu proportiile sale exacte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.