Speranta medie de viata la nastere va creste cu patru ani pana in anul 2030, la 75 de ani pentru barbati si 82 de ani pentru femei, iar speranta de viata la varsta de 65 de ani se va mari cu trei ani pentru barbati si doi ani pentru femei.

Daca in anul 1990, speranta de viata la nastere era de 67 de ani pentru barbati si 73 de ani pentru femei, in 2011 a crescut la 71 de ani pentru barbati si 78 de ani pentru femei. Pentru anul 2030, analistii economici ai BCR estimeaza, pe baza datelor statistice, ca speranta de viata la nastere va creste la 75 de ani pentru barbati si 82 de ani pentru femei.

"Cresterea sperantei medii de viata la nastere (speranta totala, femei plus barbati - n.r.) la 75 de ani in 2011, de la 70 de ani in 1990, a condus la consolidarea ponderii populatiei de peste 65 de ani in total populatie. In 2011, la fiecare persoana de peste 65 de ani existau 5 persoane apte de munca (15-64 ani), dar mai putin de o persoana era salariat care platea contributii pentru sistemul public de pensii", se arata in raportul "Implicatiile economice ale procesului de imbatranire a populatiei Romaniei", realizat de divizia BCR Cercetare.

Totodata, speranta de viata la 65 de ani era in anul 1990 de 13 ani pentru barbati si 15 ani pentru femei, nivel care a avansat in anul 2011 la 14 ani in cazul barbatilor si la 18 ani in cazul femeilor, scrie MEDIAFAX.

In anul 2030, analistii economici BCR se asteapta ca speranta de viata la 65 de ani sa creasca la 17 ani pentru barbati si 20 de ani pentru femei, ceea ce inseamna ca un roman va trai mai mult dupa varsta de pensionare decat in 2011.

"Constat cu bucurie ca vom trai mai mult la pensie decat pensionarii din ziua de azi. In acest sens, populatia ar trebui sa economiseasca mai mult in perioada activa, astfel incat sa aiba o pensie mai lunga si mai buna. Daca ne apucam sa economisim la 50 de ani, este mult prea tarziu si trebuie sa tinem cont ca statul, orice stat european, va avea tot mai putine resurse pentru a plati pensiile", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al BCR Pensii, Lucian Anghel.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

La randul sau, economistul BCR Eugen Sinca a recomandat, pe de o parte populatiei sa economiseasca si sa investeasca, iar pe de alta parte statului sa implice sistemul privat in domeniul sanatatii, asa cum s-a intamplat in sistemul de pensii. Astfel, presiunea asupra sistemului public in ceea ce priveste sanatatea si pensiile s-ar putea diminua in urmatoarele decenii.

El a mentionat ca un venit mediu la care un roman ar putea economisi este de circa 1.000-1.500 de lei, sub salariul mediu pe economie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.