O capsula ruseasca Soyuz cu trei astronauti la bord, care au fost in misiune pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a aterizat cu bine, sambata, in stepele din Kazahstan, dupa ce operatiunea de revenire pe Pamant fusese amanata cu o zi, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Revenirea pe Terra a cosmonautilor rusi Oleg Novitki si Evgheni Tarelkin si a astronautului american Kevin Ford, in stepele din Kazahstan, era prevazuta initial pentru vineri, la ora 03.56 GMT. Specialistii de la Centrul de control pentru zboruri spatiale (TSOUP) din Rusia au decis sa amane procedurile din cauza unei puternice furtuni de zapada si a fenomenului de jivraj care a afectat elicopterele din serviciile de urgenta, ce nu puteau sa decoleze pentru a-i prelua pe astronauti dupa aterizare.

Capsula Soyuz a aterizat cu bine sambata, la ora 3.06 GMT, la nord-est de orasul Arkalyk.

Cei trei astronauti au petrecut 144 de zile la bordul ISS, scrie MEDIAFAX.

Din 2009, sase astronauti se afla in permanenta la bordul ISS, a carei capacitate era limitata in trecut la doar trei persoane.

Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane, in 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-si trimite astonautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

In ceea ce priveste misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusesti Progress, europene (ATV) si japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singura data si care se autodistrug arzand la reintrarea in atmosfera terestra, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.