Ziua numarului Pi, o constanta frecvent utilizata in formulele de calcul din matematica, fizica si inginerie, este celebrata pe plan mondial de iubitorii acestor discipline.

Creata in urma cu 25 de ani in Statele Unite, unde aceasta data din calendar care corespunde zilei de 14 martie se scrie "3/14", Ziua numarului Pi este celebrata in special in tarile anglo-saxone, dar a inceput de curand sa fie sarbatorita si in alte state.

Pi reprezinta raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul sau, dar acest numar poate fi definit si ca raportul dintre suprafata unui cerc si patratul razei sale. Numeroase formule din fizica, inginerie si matematica demonstreaza faptul ca acest numar reprezinta una dintre cele mai importante constante din formulele de calcul. De-a lungul timpului, oamenii au incercat sa determine o valoare aproximativa, suficient de precisa, pentru acest numar si sa-i inteleaga natura. Aceasta fascinatie matematica pentru numarul Pi a intrat si in cultura populara, odata cu declararea zilei de 14 martie de catre Camera Reprezentantilor din Statele Unite drept "Ziua numarului Pi" ("The Pi Day").

De ce insa 14 martie? Aceasta data nu include insa niciun element care sa tina de vreo aniversare. Explicatia consta in formatul american de scriere a datelor calendaristice. Astfel, aceasta data se scrie 3/14. Respectiva scriere se apropie de valoarea 3,14 care reprezinta aproximarea obisnuita, din trei cifre, a numarului Pi, scrie MEDIAFAX.

Evenimentele prin care numarul Pi este sarbatorit nu duc lipsa de imaginatie. Avand la baza jocuri de cuvinte, cei interesati obisnuiesc sa prepare tarte in forma constantei Pi. Intr-adevar, cuvantul "tarta" se traduce prin "pie" in limba engleza, fapt care conduce la jocul de cuvinte "Pi Pie" (care se pronunta [pi pai]). Exista si alte alternative, precum cele ale jocurilor de societate (jocuri de cuvinte cu Pinata - o cutie colorata ce contine dulciuri si jucarii) si jocurilor cu alcool (jocuri de cuvinte cu Pina Colada).

Citeste si:
Cum își încep ziua Gina Pistol și Smiley, după ce au devenit...
Cum își încep ziua Gina...

Celebrata in special in departamentele universitare specializate in matematica, aceasta zi speciala reprezinta si un bun prilej pentru infiintarea anumitor grupuri. Astfel, pe 14 mai, sunt infiintate diverse "cluburi Pi", ai caror membri povestesc, pe rand, rolul pe care acest numar l-a jucat in vietile lor si isi imagineaza cum ar arata lumea fara Pi.

In Franta, scriitorul Daniel Tammet, considerat un "poet al matematicii", va anima o serie de activitati ludice destinate publicului larg, la Palais de la Decourverte din Paris. Scriitorul francez detine recordul european de memorare a zecimalelor numarului Pi: el a memorat primele 22.514 zecimale in 5 ore si 9 minute cu ocazia "Pi Day" din 2004, la Oxford.

Cunoscuta pe plan mondial, sala Pi din Palais de la Decouverte afiseaza pe peretii sai 704 zecimale ale numarului Pi, dintre care 527 au fost calculate "manual" si exact, in 1873, de William Shanks. De atunci, inginerul informatician Fabrice Bellard a dus numarul de zecimale cunoscute ale constantei Pi la aproape 2.700 de miliarde, insa a reusit aceasta performanta cu ajutorul unui calculator.

Citeste si:
Evaluare Națională 2023 - subiecte la proba de Matematică și...
Evaluare Națională 2023 -...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.