Asteroidul 2012 DA 14 a trecut aproape de Terra, vineri seara, fara sa provoace pagube, dupa ce mai multe fragmente de meteorit au cazut in dimineata aceleiasi zile in Rusia, explodand si ranind aproximativ o mie de persoane.

Trecerea asteroidului 2012 DA 14 la mica distanta fata de Terra reprezinta in acelasi timp un fapt insignificat cat si unul exceptional, afirma jurnalistii de la Le Monde. Insignifiant pentru ca evenimentul nu a schimbat nimic din cursul normal al lucrurilor de pe planeta noastra; exceptional pentru ca un corp ceresc cu o astfel de marime nu a trecut niciodata atat de aproape de Terra cu atat de multe priviri indreptate asupra lui.

Cu un diametru de circa 50 de metriu si o greutate de 150.000 de tone, asteroidul 2012 DA 14 a trecut vineri, in jurul orei 19.25 GMT, la mai putin de 28.000 de kilometri de suprafata planetei noastre, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de langa insula indoneziana Sumatra.

La scara Sistemului Solar, aceasta distanta poate fi comparata cu diametrul unui fir de par: totusi, asteroidul a trecut, cu o viteza de aproape 8 kilometri pe scunda, intre suprafata Terrei si satelitii geostationari, care plutesc in spatiu la o altitudine de circa 36.000 de kilometri. In ciuda acestei apropieri inedite, asteroidul nu a putut fi vazut cu ochiul liber, scrie MEDIAFAX.

Asteroidul a putut fi urmarit cu ajutorul unor telescoape - inclusiv cele pentru amatori - in Europa de Est, Australia si in Asia, unde era noapte. El a aparut ca un punct stralucitor care se deplaseaza pe cer.

Pentru a-l putea vedea, cei interesati a trebuit sa stie unde sa priveasca. Potrivit calculelor specialistilor, asteroidul a traversat constalatiile Parul lui Berenice, Cainii de vanatoare, Ursa Mare, Dragonului si Girafei.

Agentia spatiala americana a subliniat faptul ca "acorda cea mai mare prioritate monitorizarii asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestra, cu scopul de a proteja planeta".

Goldstone Solar System Radar pe care NASA il detine in desertul Mojave din California va continua monitorizarea asteroidul pe 16, 18, 19 si 20 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.