Europenii, rusii si americanii incearca, lucrand fiecare pe cont propriu, sa gaseasca cea mai buna metoda de a evita o coliziune dintre Terra si un asteroid si de a devia orice corp ceresc care ar ameninta Pamantul.

"Nimeni nu incearca sa distruga prin explozie un asteroid, pentru ca nu suntem la Hollywood, iar aceasta solutie s-ar putea dovedi una nefericita, pentru ca ar multiplica riscurile" prin fragmentarea obiectului ceresc, a explicat Erwan Kervendal, directorul companiei Astrium (din grupul EADS), liderul european din domeniul cercetarilor spatiale.

In conditiile in care un asteroid cu un diametru de 45 de metri se pregateste sa treaca foarte aproape de Terra vineri seara - la o distanta de aproape 30.000 de kilometri -, "trei optiuni sunt demne de analizat pentru a devia un obiect care ameninta Pamatul", a explicat Kervendal.

Prima dintre ele consta in "percutarea obiectului ceresc cu o viteza foarte mare, de 30.000 de kilometri pe ora, aproape de centrul lui de gravitatie, cu o precizie de 1 metru, sub un unghi specific, pentru a reusi sa ii deviem traiectoria".

La acest scenariu lucreaza europenii, printre care se afla si Erwan Kervendal, directorul unui proiect denumit "Impactorul cinetic" la compania Astrium, scrie MEDIAFAX.

La randul lor, americanii mizeaza pe atractia pe care ar putea sa o exercite un vehicul spatial, plasat pentru un timp indelungat in proximitatea asteroidului si care ar indeplini astfel functia de "tractor gravitational". Rusii studiaza o a treia optiune - o deviere a traiectoriei asteroidului, prin efectul de suflu asociat unei explozii produse in apropiere de asteroid.

Oamenii de stiinta si cei de afaceri isi vor impartasi rezultatele si concluziile studiilor lor, in martie, la Bruxelles.

"Acesta va fi primul bilant anual al programului din cadrul Uniunii Europene denumit NEO-Shield (Scutul contra obiectelor aflate in apropiere de Pamant/ Near Earth Object), lansat pe o perioada de trei ani, la inceputul anului 2012", a explicat Erwan Kervendal.

Citeste si:
Medicii susțin că vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai...
Medicii susțin că vaccinarea...

"Fiecare lucreaza la propria metoda, dar noi vom pune in comun cunostintele si modelele noastre matematice. Nu este o competitie, ci o colaborare intre echipe", a adaugat acelasi cercetator francez. Dupa ce va fi ales conceptul "cel mai eficace si realizabil industrial", la jumatatea anului 2015, va fi nevoie sa treaca alti cativa ani pentru ca omenirea sa detina o solutie operationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.