Copiii bilingvi, inca inainte de a putea sa vorbeasca, disting diferentele gramaticale dintre cele doua limbi incepand de la varsta de sapte luni, potrivit unui studiu recent despre bilingvism si procesul de invatare.

"Inca de la sapte luni, bebelusii sunt sensibili la diferentele dintre cele doua limbi si le folosesc ca niste repere pentru a le diferentia", a explicat Janet Werker, psiholog la Universitatea Columbia Britanica din Canada, coautoare a acestui studiu publicat in revista britanica Nature.

Lucrari precedente realizate de Janet Werker si Judit Gervain, o lingvista de la Universitatea Paris-Descartes, au demonstrat faptul ca bebelusii se folosesc de frecventa cuvintelor din limba vorbita pentru a determina importanta acestora.

"De exemplu, in engleza, termenii «the» si «with» (cu) apar mult mai adesea in vorbire decat alte cuvinte. Copiii invata in principal o limba prin numarare", a rezumat cercetatoarea canadiana, scrie MEDIAFAX.

"Insa bebelusii care cresc bilingvi au nevoie de mai mult decat aceasta si ei dezvolta noi strategii, de care copiii monolingvi nu au neaparata nevoie", a adaugat aceasta lingvista.

Potrivit acestui studiu, copiii crescuti intr-un mediu biling se folosesc de tonalitate si de durata raspunsurilor pentru a face diferenta intre cele doua limbi, precum engleza si japoneza, o limba in care ordinea cuvintelor este inversata.

Studiul a fost prezentat la conferinta anuala organizata de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in orasul american Boston, intre 14 si 18 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.