Economia globala va trai periculos in 2016, cu o crestere modesta in tarile dezvoltate care va compensa slabiciunile persistente de pe pietele emergente, cu inflatie si dobanzi extrem de scazute si tensiuni care pot sadi germenii unei noi crize financiare majore.

”In multe tari, sectorul financiar are inca slabiciuni, iar pe pietele financiare riscurile sunt in crestere. Toate acestea inseamna ca cresterea economiei globale va fi dezamagitoare si inegala in 2016”, afirma directorul general al FMI, Christine Lagarde, intr-un articol publicat miercuri in jurnalul german Handelsblatt. Ea a adaugat ca productivitatea scazuta, imbatranirea populatiei si efectele crizei financiare globale franeaza dezvoltarea economiei mondiale, care are perspective slabe pe termen mediu.

Economia mondiala va trai periculos

Redresarea bazata pe pe cresterea puternica a preturilor activelor, majorarea slaba a profiturilor companiilor si adancirea indatorarii personale vor conduce la o noua criza financiara grava, chiar daca nu in urmatoarele 12 luni, potrivit unei analize publicate de The Guardian.

Economia mondiala va trai periculos in 2016, an in care vor fi peticite crapaturile si va fi castigat timp, inainte ca vechile probleme sa iasa la suprafata, noteaza publicatia.

Preturile petrolului vor continua sa scada

Subiectul principal al ultimei luni a fost prabusirea cotatiilor petrolului, la niveluri nemaiintalnite din 2004. Acest fapt a avut doua efecte benefice pentru economia globala, a marit puterea de cumparare pentru populatie si companii si a redus inflatia, scrie MEDIAFAX.

Intotdeauna exista un decalaj intre declinul preturilor petrolului si cresterea cheltuielilor ca reactie, partial pentru ca oamenii vor sa se asigure ca preturile scazute se vor mentine. Au trecut 16 luni de cand preturile petrolului au inceput sa scada, de la un varf de 115 dolari pe baril atins in august 2014, fiind posibil ca declinul sa continue pana la 30 si ceva de dolari pe baril.

Citeste si:
Irina Fodor ar fi putut fi răpită în America Express. Detaliile...
Irina Fodor ar fi putut fi...

In lipsa unui semnal ca OPEC are vointa politica sa scada productia, este destul de posibil ca preturile sa coboare chiar si sub 30 de dolari pe baril, la inceputul anului 2016.

Inflatia si dobanzile raman scazute

Impactul declinului preturilor petrolului va fi ca inflatia va fi mai scazuta decat au anticipat marile banci centrale ale lumii.

Reprezentantii Rezervei Federale (Fed) americane, ai Bancii Angliei si ai Bancii Centrale Europene (BCE) insista ca urmaresc fluctuatiile preturilor petrolului si ale altor marfuri, ajustand dobanzile in functie de ceea ce se intampla cu inflatia core, care exclude costurile energiei si alimentelor. Dar va fi dificil de majorat dobanzile daca, din orice motiv, inflatia va continua sa se mentina sub estimarile oficiale.

Mai important este faptul ca exista dovezi ca declinul inflatiei cauzat de petrolul ieftin are efect asupra salariilor.

Inainte de criza, inflatia din Marea Britanie se afla la nivelul tintei Bancii Angliei de 2%, iar angajatorii ofereau majorari salariale de 4%. Cu o inflatie aflata in prezent in jurul nivelului zero, angajatorii nu vad niciun motiv sa ofere cresteri ale salarilor de peste 2%. Acest fapt conteaza, intrucat bancile urmaresc semnele de accelerare a majorarii salariilor, dupa mai multi ani de crestere economica constanta si de scadere a somajului.

Citeste si:
FMI reduce estimarile de crestere a economiei globale
FMI reduce estimarile de...

Daca cresterea salariilor nu accelereaza, sunt motive mai putine pentru scumpirea creditelor. In aceste conditii, inflatia si dobanzile vor ramane la un nivel scazut o perioada mai lunga decat s-a crezut initial.

Fed a majorat in decembrie dobanda de politica monetara pentru prima oara in 10 ani, dar va fi extrem de precauta in privinta urmatoarei masuri de acest gen.

Banca Angliei nu va creste inca dobanzile, iar banii ieftini vor sustine atat creditarea cat si cresterea economica, pentru o perioada.

Cat va incetini economia Chinei?

O alta tema a anului 2016 va fi China, unde intrebarea este nu daca ritmul de crestere va incetini, ci in ce masura. Opiniile in legatura cu starea celei de-a doua mari economii a lumii difera. Unii analisti spun ca Beijing-ul are totul sub control, altii ca tara trece deja printr-o aterizare dura, dupa ani de zile de investitii in fabrici nerentabile si afaceri imobiliare speculative.

Citeste si:
Iohannis îndeamnă românii să meargă la vot, „ca să nu păţim ca în...
Iohannis îndeamnă românii să...

Este greu de spus ce se intampla in China, o tara mare cu reputatis ca datele statistice care nu prezinta garantii. Datele oficiale arata ca economia chineza inregistreaza in prezent o crestere anuala de 7%, dar cele privind consumul de electricitate si transportul de marfuri sugereaza un ritm mai scazut.

Dar in timp ce dobanzile cheie din tarile dezvoltate sunt aproape zero, in China sunt de peste 4%, ceea ce da spatiu de interventie Bancii Chinei, sa scada costul imprumuturilor, daca vrea sa stimuleze cresterea.

Cursul de schimb valutar poate fi folosit la randul sau pentru ca exporturile sa devina mai ieftine, iar autoritatile de la Beijing au si optiunea de a creste cheltuielile publice.

Riscul este insa ca China sa scape de problemele provocate de spargerea unei bule speculative prin crearea alteia, ceea ce a facut si fostul sef al Fed, Alan Greenspan, la inceputul anilor 2000.

Citeste si:
Dancila: PSD recastiga increderea romanilor care ne-au votat in 2016
Viorica Dancila: PSD a...

O alta predictie este ca economia Chinei va incetini in 2016, dar relaxarea politicii monetare va preveni un colaps.

Riscurile zonei euro

Zona euro a dovedit in ultimii sase ani o mare abilitate ”de a smulge o infrangere din ghearele victoriei”. De fiecare data cand criza parea sa se fi sfarsit, s-a intamplat ceva rau. In 2016, acest ceva ar putea fi Grecia, prinsa in capcana datoriilor si a austeritatii, Spania, deocamdata fara directie in lipsa unui guvern stabil, sau muribunda Franta, noteaza The Guardian.

Exista totusi cateva motive pentru care zona euro ar putea sa nu se impiedice inainte de 2017.

Primul este ca va beneficia de intarzierea inaspririi politicii monetare in SUA si Marea Britanie si de masurile pro-crestere din China. Al doilea este ca BCE va continua programul de suplimentare a lichiditatilor in speranta ca bancile vor creste creditarea.

BCE vrea si devalorizarea euro pentru sustinerea exporturilor, dar acest fapt ar putea fi dificil daca Fed va majora dobanzile mai lent decat anticipeaza pietele in prezent. Exista o probabilitate destul de ridicata ca dolarul mai degraba sa se deprecieze decat sa se aprecieze in raport cu euro.

Pietele emergente, principalul risc pentru economia lumii

Cel mai mare risc imediat pentru economia globala provine de pe pietele emergente, in special cele afectate de prabusirea preturilor materiilor prime.

Brazilia este cea mai mare economie din America Latina si are probleme serioase, Economia se contracta cel mai mult dupa anii 1930, inflatia depaseste 10%, moneda s-a prabusit, ministrul de Finante tocmai si-a dat demisia, iar o vizita din partea FMI pare inevitabila. Este un caz in care istoria risca sa se repete, intrucat acumularea crizei din 2008 a inceput tot la periferia economiei mondiale.

In aceste conditii, economia mondiala nu va exploda in 2016, dar va fi aprins un fitil, conchide analiza realizata de The Guardian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.