"Actiune! Cercetare: o noua metodologie europeana pentru cultura cinematografica" (AREM) este un proiect european ce isi propune realizarea unei metodologii si gasirea unor instrumente comune prin care cultura cinematografica, ca tip de educatie non-formala, sa poata fi implementata in scolile din tarile europene, in ciclul gimnazial. In proiect sunt implicate asociatii din Italia, Croatia, Slovenia si Romania.

Proiectul, care se adreseaza elevilor cu varsta intre 10 si 14 ani, are ca punct de plecare conceptul de Film Literacy care defineste un program de educatie si cultura cinematografica ce ii ajuta pe copii sa inteleaga faptul ca filmul si transformarea textului in imagini au un sens; totodata, ii incurajeaza pe copii sa vizioneze filme, dar ii si inspira sa creeze propriile filme.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a dezvolta o metodologie comuna pentru activitati de cultura cinematografica, bazata pe activitati scolare care sa fie adaptabile in diferite contexte.
Proiectul va promova, de asemenea, intelegerea reciproca interculturala intre cele 4 tari partenere prin utilizarea, ca instrument de cercetare, a unor filme despre problemele interculturale si a migratiei in Europa, raspunzand, astfel, provocarilor lansate de catre Comisia Europeana in ceea ce priveste dezvoltarea educationala in Europa.

In aceasta prima etapa a proiectului, care este implementat in 4 scoli, cate una pentru fiecare tara partenera, 8 filme de scurtmetraj si un film de lungmetraj vor fi proiectate pentru copiii, parinti si profesori, in cadrul a 5 sesiuni de lucru, fiecare sesiune fiind formata dintr-o serie de trei laboratoare pe parcursul carora elevii se vor familiariza notiunile limbajului cinematografic si vor participa, totodata, la o serie de activitati practice.

In urma rezultatelor acestor sesiuni de lucru, comune pentru cele patru tari, se va intocmi metodologia de predare, care va reprezenta baza dezvoltarii, pe termen lung, a proiectului de predare a notiunilor de cultura cinematografica pentru elevi.

In Romania, proiectul se deruleaza la Colegiul National "Victor Babes" din Bucuresti, in perioada februarie – mai a.c.. Liceul a fost infiintat in anul 1976 si a functionat pana in anul 1990 ca liceu sanitar, perioada in care a pregatit cadre medii sanitare. Din anul 1991, liceul a capatat un profil teoretic si a facut parte, alaturi de Scoala Postliceala Sanitara (institutie vecina in incinta aceleiasi curti), din Grupul Scolar "Dr. Victor Babes".

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

Din februarie 1999, liceul functioneaza ca unitate de invatamant autonoma, sub denumirea de Liceul Teoretic „Victor Babes”, avand specializarile: stiinte ale naturii, matematica-informatica, filologie. Incepand cu anul scolar 1999-2000 exista si clase de gimnaziu. In noiembrie 2006, prin Ordinul Ministrului Educatiei, a primit titulatura de Colegiul National „Victor Babes”, cu clasele V-XII, sub conducerea prof. Rodica Kirsteuer, in calitate de director.

Invitati pentru a sustine laboratoarele din cadrul acestui proiect sunt profesori de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC): Radu Igaszag, Doru Nitescu, Mihai Orasanu, Oana Bors, lor adauganduli-se, pe parcursul derularii proiectului, si alti invitati speciali.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Potrivit unui comunicat remis 9am, AREM este un proiect realizat cu sustinerea Europa Creativa - Programul MEDIA al Uniunii Europene", iar partenerii internationali implicati in realizarea acestui proiect sunt:

MILANO FILM NETWORK,
o asociatie non-profit din Milano, care reuneste experienta si resursele a sapte festivaluri de film din Milano: Festival del Cinema Africano d'Asia e America Latina, Festival MIX Milano, Filmmaker, Invideo, Milano Film Festival, Sguardi Altrove Film Festival, Sport Movies & Tv Fest). Staff-ul asociatei este compus din profesionisti din domeniul audiovizualului, cu o experienta solida si indelungata.

OTOK, INSTITUTE FOR DEVELOPMENT OF FILM CULTURE
este o organizatie non-profit, infiintata in 2003, si este producatorul principal al Festivalului International de Film Isola Cinema, care are loc anual in Izola si Ljubljana, Slovenia, din anul 2004. In 2013, Institutul a introdus un program de film de invatamant intitulat „Submarine - Otok pentru Copii”, dezvoltat special pentru copii si tineri. Activitatile derulate in acest program includ proiectii insotite de materiale pedagogice si discutii; ateliere de productie de film; intalniri pentru educatie in domeniul filmului si cursuri pentru profesori; diseminarea si promovarea in Slovenia a filmelor realizate de copii in cadrul atelierelor.

ASOCIATIA CROATA DE FILM
a fost, initial, o asociatie formata din grupuri de film non-profesionale care opereaza in Croatia, din 1928. Sub patronajul Asociatiei opereaza 162 de cluburi de film pentru tineret si 44 de asociatii cu statut juridic, impreuna cu un numar mare de autori independenti din domeniul filmului. Asociatia coordoneaza si sprijina activitatea cluburilor si a asociatiilor, reviste de film si carti despre film, organizeaza cursuri si ateliere de lucru pentru copii si adulti, incurajeaza si ofera asistenta tehnica in realizarea educatiei media, organizeaza, la nivel national, festivaluri internationale de copii, tineri si film de amatori, in general, distribuie si prezinta un program de filme clasice (in propriul cinematograf de arta).

ASOCIATIA CINECULTURA
organizeaza, incepand din vara anului 2013, „Caravana filmului romanesc - Capodopere ale cinematografiei nationale”, impreuna cu MDV Audio Studio si Digifilm Design. Succesul proiectului demarat in 2013, a convins organizatorii sa realizeze, in anul urmator, o sectiune numita „Caravana filmului romanesc – Cartea si filmul”, care a completat proiectul original. Caravana s-a axat pe aspectul educational, prin prezentarea, pentru generatiile tinere, a filmelor romanesti realizate inainte de succesele actuale ale noului val de regizori, ca modalitate de a arata o traditie de calitate neintrerupta in realizarea de filme. Acest proiect se adreseaza copiilor (prescolari si elevi de la scoala primara la liceu) si tinerilor cu varsta peste 18 ani, cu scopul de a stabili o legatura vizibila intre cinematografie si literatura. Caravana vizeaza educarea prin sublinierea asemanarile si deosebirile dintre carte si film. Filmele prezentate publicului au fost inspirate de romane si povestiri romanesti.

Citeste si:
Proiect European: Nou compartiment de terapie intensiva pentru copii
Proiect European: Nou...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.